Egy kezünkön meg tudjuk számolni, hogy a hazai zöldségek közül, melyik lett olcsóbb tavaly óta. Az összes többinek nőtt az ára, a legkirívóbban a hegyes erős paprikának.
Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb piaci jelentése alapján a múlt héten egyedül a vöröshagymához juthattunk hozzá lényegesen kedvezőbb áron, mint tavaly ilyenkor. Miután hosszú ideig drága portékának számított, megnőtt belőle a kínálat, és 25–32%-kal vált olcsóbbá ez a zöldségféle. Hasonló múltja van a burgonyának is, de ebből ilyenkor már csak import árut találni a piacon, az most a tavalyinál szerény 4%-kal mérsékeltebb áron szerezhető be.
A legdurvább áremelkedést a hegyes erős paprika esetében látjuk: több mint duplájára emelkedett az ára egy év alatt, 93,5–127%-ot (!) drágult. Egyetlen darabért 200–300 forintot kérnek a Budapesti Nagybani Piacon. A paprikák közül egyedül a lecsópaprika tartja az árát, elhanyagolható a 2%-os áremelkedése.

Látványosan, 65–70%-kal drágultak az uborkák is, a karalábé 50, a fejeskáposzta 43,5, a torma 42,9, cékla 40, a zöldhagyma csomója 33%-kal magasabb áron szerezhető most be. Már kapható hazai spárga is, bár 48%-kal drágábban, mint tavaly, és az első szamócákért éppen dupla annyit kérnek, mint egy évvel ezelőtt: kilónként 4000 forintot a 2000 helyett.
A külföldről érkező termékek között a kaliforniai paprika 68%-os drágulása a legszembetűnőbb, így annak ára kilónként 100 forinttal haladja meg a hazai, 2000 forintos áruét, amelyik harmadával kerül most többe. A dobogó második helyzettje a jégsaláta, melynek darabjáért már 685 forintot kell leszurkolni a nagybanin, 52%-kal drágább, mint tavaly volt.
Ez a cikk is érdekelheti: A legsikeresebb szántóföldi zöldségek.