fbpx

Borsóban a jövő, mondja az EU meghatározó cukorgyára

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 november 17.

A német Nordzucker AG világszinten is az öt legnagyobb cukorgyártó vállalat között található, az EU-n belül pedig csak a Südzucker előzi meg. Sokat sejtet a fogyasztói trendekről, ha egy korábbi üzemük helyén borsófeldolgozót építenek. Magyarországon pedig már a próbaüzemnél tart egy ugyanilyen beruházás.

borsó
Tavasszal vagy ősszel is vethető a borsó, kíméli a talajt, diverzifikálja a termelést, most pedig még stabil felvásárlója is lesz (fotó: Horizont Média)

Trendkövetés helyett divatdiktálás

Egész Európában csökkenő trendet mutat a cukorfogyasztás, ugyanakkor a vegetáriánus étrend előretör. Németország pedig a növényi alapú élelmiszerek messze legnagyobb piaca Európában. Így talán nem annyira meglepő, hogy éppen Európa egyik legnagyobb cukoripari szereplője, a Nordzucker döntött úgy, hogy bő 100 millió eurót fektet a növényifehérje-gyártásba.

A leendő feldolgozóüzem a Nordzucker egy korábbi egységének a helyén épül fel, és mintegy 8000 négyzetmétert foglal el. Az alapterületben benne van 16 borsótároló silótorony is. Az alapanyagot ugyanis a borsó képezi majd. Ebből 2026-tól texturált növényi fehérjét készítenek, amit az élelmiszer- és a takarmányipar is hasznosíthat.

Óriási érdeklődés a gazdák részéről

„Egyre többen csökkentik húsfogyasztásukat, és vegetáriánus ételekre térnek át, ezért egyre több növényi alapú élelmiszerre van szükség” – kommentálta az alapkőletételt Miriam Staudte, Alsó-Szászország agráriumért és táplálkozásért felelős minisztere, aki örvendetesnek nevezte, hogy a gazdálkodók valósággal megrohanták a Nordzuckert: sokkal többen szerették volna borsóval diverzifikálni a termelésüket, mint ahányukkal végül szerződést kötött a gyár a 2025-ös évre.

A magyarországi beruházás előrébb tart

Itt jegyezzük meg, hogy hazánkban is folyik egy pontosan ugyanilyen projekt, csak kisebb méretben. A beruházás azonban két év előnyben van: a Helvét-Farm idén már fogadta a leszerződött partnerek ősziborsó-tételeit, és a próbaüzemnél jár. Az első hazai borsófeldolgozó Orosházán épült meg, és 815 négyzetméter alapterületen zajlik majd a texturált növényi fehérje előállítása. Tehát tized akkora lesz, mint a Nordzucker feldolgozója, de a beruházást nálunk is óriási lelkesedéssel fogadták a környékbeli gazdálkodók.

A Helvét-Farm Zrt.-t a rendszerváltozást követően svájci és magyar gazdák alapították. A 2000-es években országosan egyedül álló, ökológiai termelőket összefogó szántóföldi integráció alakult ki a cég irányításával. A vállalat jelenleg két országban mintegy 7000 hektárt integrál. Amint többet is megtudunk a projektről, beszámolunk róla az olvasóinknak.