A jászsági fekete gyémánt

Írta: Barna Ferenc - 2021 augusztus 24.

Uniós oltalmat kapott az egyedi illatú, jászsági nyári szarvasgomba. A köznyelvben több elterjedt megnevezése is van, miszerint a „jászsági fekete gyémánt”, a „Jászság aranya”, vagy a „jász trifla” neveken is illetik, ez jól mutatja, hogy a terméket igen nagy becsben tartják a térségben.

 

Mezőgazdaság, gombatermesztés, szarvasgomba
Szarvasgomba „gyémánt” áron értékesíthető (Fotó: Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesülete)

 

Az oltalom alatt álló földrajzi jelzés tárgya jelen esetben

A nyári szarvasgomba (Tuber aestivum Vittad.) föld alatti gombafajnak a megjelölt földrajzi helyen összegyűjtött, friss helyi változata kapta a oltalmi jelölést.. Termőterülete az Észak-Alföldön, a Tarna és Zagyva völgyében elhelyezkedő Jászságban található. A Jászsági nyári szarvasgomba leginkább a tölgy, a mogyoró és a gyertyán gyökérzetén telepszik meg természetes módon, de ültetvényeken, úgynevezett Trifla-kertekben is terem. A Jászságban jellemzően tölgyekkel létrehozott Trifla-kerteket találunk.

A Jászsági nyári szarvasgomba egyedi illata leginkább főtt kukoricára vagy pörkölt és erjedt árpamalátára emlékeztet, amelyet a frissen kaszált fűre jellemző illat kísér. Íze intenzív, a finom dióra hasonlít. Május végétől augusztus végéig terem, szemben a többi szarvasgombával, amelyek november végéig is gyűjthetők.

 

Az ország első szarvasgombász-múzeuma

A jászsági szarvasgombász hagyományok ápolása érdekében Jászszentandráson működik az említett múzeum. A Magyar Szarvasgombász Szövetség minden évben Jászszentandráson, a „szarvasgomba fővárosában” tartja éves szezonnyitó rendezvényét, valamint a Szent László Szarvasgomba Lovagrenddel közös szarvasgombás ételek főzőversenyét.

A Jászsági nyári szarvasgomba 2016-ben elnyerte a „Hagyományok-Ízek-Régiók” (HÍR) védjegy használati jogát. A termőtáj egyedülálló terméke magas áron értékesíthető a hazai és külpiacokon.

 

Forrás: AM, Sajtóközlemény