fbpx

Vészfék az ukrán kukoricára? Van B tervük is!

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 szeptember 29.

Az európai kukoricatermés csapnivaló lesz idén, amellett az ukrán exportpotenciál is zsugorodik novembertől. Addig is maximálisan kihasználják a vámmentes mozgásterüket az uniós piacon. És van egy B tervük is.

kukorica betakarítás
Van okunk tartani az ukrán gabonáktól (forrás: piaxabay.com)

Ukrajna a féktávon túl fog megállni

Néhány érzékeny agrártermék vámmentes behozatalát Ukrajnából egy vészfékmechanizmus keretében szabályozza az EU. A rendszer a 2021 második félévétől 2023 végéig beérkezett átlagos mennyiségeket figyeli, és ez alapján már leállították a méz, a cukor és a tojás vámmentes importját is Ukrajnából. A hírek szerint elkezdődött a zab és a gabonadarák importjának vészfékezése is. Kukorica esetében a vészféknek 11,2 millió tonnánál kell működésbe lépnie. Az importált mennyiség augusztusban 8 millió tonna körül járt, a féknek nagyjából novemberben kell élesednie. Januárban azonban egy újabb év és egy újabb kvótakeret indul.

Mennyi kukoricára lehet szükség az EU-ban?

A Strategie Grains szerint az idei európai kukoricatermés 58 millió tonna lehet, az elmúlt 10 év egyik legrosszabbika (2022-ben 53 millió tonna volt.) Az importálandó mennyiséget mégis kissé lejjebb korrigálták ez elemzők (18 millió tonna), ennek oka, hogy Spanyolországban, az EU legnagyobb importőrénél idén jól sikerült a kukorica.

Ukrajna továbbra is az EU legfontosabb kukoricabeszállítója maradhat, de az idei termése neki is kisebb az aszály miatt. A várakozások szerint Ukrajnából a mostani betakarítás után mintegy 30%-kal kevesebbkukorica kerülhet exportra a kisebb termés és a lenullázódott készletek miatt. Ezzel együtt az uniós kvótáját ki fogja használni. A maradék mennyiségnek Szerbiából, Brazíliából, Kanadából és az USA-ból kell majd befutnia az EU-ba.

Vigyázat: jön az ukrán búza!

Észben kell tartanunk, hogy a kukorica részben takarmánybúzával helyettesíthető az ipar számára, ami egyrészt a kalászosok árát is emeli, másrészt ezek importját is fokozza az unióban. Ez elég szürreálisan hangzik, lévén a világ második legnagyobb búzaexportőréről beszélünk. Mégis a tavalyi szezonban több mint 12 millió tonna búza érkezett az unió piacára, amivel megelőztük Egyiptomot is. A futó szezonban is hasonlóan alakulhat az európai behozatal. Figyelem: az árpára és a búzára nem létezik vészfékmechanizmus! Ukrajna ennek megfelelően ezek (elsősorban a búza) kivitelét fokozza az EU irányába.