fbpx

Felfutó ágban az ausztrál búzaciklus, több lesz az export

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 szeptember 05.

Ausztráliában az időjárás ciklikusságát követve pár év jó termést pár évnyi rossz követ – most éppen a jó éveken van a sor. Az idei búzatermés 22%-kal haladhatja meg a 10 éves átlagot, árpából pedig 7%-kal teremhet több.

Termelés

Köszönhetően az óceán ciklikus időjárásmódosító hatásának, Ausztráliában néhány jó évjáratot néhány rossz követ, most éppen felszálló ágban van a termelés. A kilengések óriásiak, az elmúlt hat évben arattak már 15, de 40 tonnás búzatermést is az országban. A búza átlaghozamai kicsik, de a technológiai fejlődés miatt javuló trendet mutatnak. Az ország a legrosszabb évjáratokban is képes 5-6 millió tonna búza exportjára, egy jó évjáratban pedig ennek négy-ötszörösére is.

ausztrál búzahozam
Forrás: USDA

Az idei tél a főbb termőterületeken megfelelő mennyiségű csapadékot hozott az ausztrál búzaföldekre, ezért a várható termést 31-32 millió tonna körülire várják. Ez azt jelentené, hogy a 10 éves átlagot 22%-kal felülmúló mennyiséget takaríthatnak be az ausztrál farmerek. Az árpatermést nagyjából 13%-kal látják jobbnak a tavalyinál, 11–12 millió tonnára teszik, ami kb. 7%-kal haladja meg a 10 éves átlagot.

Az Ausztrál Meteorológiai Intézet előrejelzése szerint a következő hónapokban minden régióban a szokásosnál magasabb hőmérséklet, szeptemberben pedig átlag feletti csapadékmennyiség várható. A betakarítás októbertől december végéig tart.

Export

Ausztrália jellemzően a betakarítást követő fél évben, december és május között exportálja a legtöbb kalászost, a csúcsidőszak a március. A gabonakivitel kétharmadát a búza teszi ki, egy jó évjárat után 30 millió tonna kiszállítására is sor kerülhet belőle. Most a nagyobb termés ellenére szűk 21 millió tonnás exporttal kalkulálnak, ami 7%-kal lenne kisebb a futó értékesítési szezonénál, de 10%-kal több a 10 éves átlagnál. Az ausztrál búza legfőbb vásárlója Kína, Indonézia és a Fülöp-szigetek.

Árpából 6 millió tonna lehet a következő évi export, ebből hagyományosan Kína, Szaúd-Arábia, Thaiföld vásárol a legtöbbet. Európa csak a repce szempontjából meghatározó piac Ausztrália számára, ennek legnagyobb vásárlói Belgium, Franciaország és Németország.