fbpx

Jól megy a fekete ribizli, de több vasat tartsunk a tűzben

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 július 08.

A bogyóméret az elmúlt két év aszályos tavaszánál jobb lett idén, de a hőség hatására gyorsan öregszik a gyümölcs. A mostani, hűvösebb idő még adott egy kis időt a betakarításra. A bogyósgyümölcs-termelők is folyamatosan az alternatívákon gondolkodnak.

ribizlikombájn
Telnek a rekeszek (fotó: Horizont Média)

Elfogadható árszint

A tétel nagysága és a környék vásárlóereje függvényében 400-800 forintért adják a fekete ribizli kilóját idén. A gyümölcsöt a hűtőházakba lehet leadni, vagy feldolgozóüzemnek értékesíteni, de a Covid óta a gyógyszergyárak beszerzési osztályait is érdemes megkörnyékezni, ha sok tonnás, jól dokumentált és kiváló tételekkel rendelkezik a gazdaság. A családok ifjabb generációja a közösségi oldalakon hirdeti az elvihető bogyókat.

Nógrád megyében javában dolgoznak a ribizlikombájnok, a család apraja-nagyja a ládák körül forog ilyenkor. Jönnek a telefonok, érkeznek a kisebb-nagyobb vevők, vinni kell a gyümölcsöt a hűtőházba. Az árakra alapvetően nincs panasz. A nagyobb vásárlókkal persze jóval a betakarítás előtt meg kell állapodni, ami hosszas alkudozással jár, de ha a termelő kitart, jellemzően megkapja a kért összeget.

 fekete ribizli
Kedvelt, gyógyhatású bogyósgyümölcs (fotó: Horizont Média)

Költségek, klíma, megoldás

Kisüzemekről beszélünk, ahol alapvetően bérgéppel oldják meg a betakarítást, az ültetvényápoláshoz szükséges üzemanyagot pedig sokszor a hatósági áras dízellel tankolt autóikból szívják le a gazdálkodók. Aggasztja őket a műtrágya és a növényvédő szer emelkedő költsége, és persze az aszály. Az öntözésre itt nincsenek felkészülve a gazdaságok.

Nógrád korábban a szörpgyártást látta el alapanyaggal, most leginkább a fagyasztott bogyósok hozzák a pénzt. Korábban a málnások, ribizlisek, szedresek dominálták a tájat. Újabban a növény-egészségügyi gondok (pettyesszárnyú muslica – Drosophila suzukii), a szedésre való kényesség és az értékesítési nehézségek miatt megnőtt az érdeklődés a vastagabb héjú és gyógyhatással is bíró bogyósok iránt a termelők körében. A fekete ribizli mellett ilyen a berkenye (arónia), de kedvelt növény lett a bodza is. Érezhetően növekszik a gyümölcsfákkal beültetett terület. A mélyen gyökeredző szilva, kajszi vagy meggy vélhetően jobban tűri a melegedő klímát és a fogyatkozó munkaerőt, mint a bogyósok.