fbpx

Száradnak a kelet-európai olajnövények, emelkednek az árak

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 augusztus 04.

Dél-Amerikából növekszik a szója exportja, Észak-Amerikában pedig javulnak a növény terméskilátásai. Ennyi éppen elég ahhoz, hogy essenek a szójaárak a világban. Európa egyelőre csak a hiányt érzi – minden olajmagból. Mivel a terméskilátások egyre romlanak, az árak emelkednek, főként a napraforgóé.

napraforgótányér
Napraforgótányér Somogyban július 28-án (fotó: Horizont Média)

Amerikában május óta 82 dollárt esett a szója ára

A szeptemberi szójabab Chicagóban már csak 371,5 dollárt ér tonnánként, a novemberi szállítású terményért ennél 3 dollárral kell többet fizetni. Májusban még a 453,5 dolláros szintet ostromolta a szója, bő két hónap alatt 82 dollárt veszített az értékéből.

szója ára

A kőolaj árának ehhez nem sok köze van, az alig csökkent május óta, ellenben a brazil szója kihajózott az exportpiacok felé. A dél-amerikai országban áradások és szárazság is csökkentette a remélt hozamokat (-10%), de az össztermés így is a történelmük második legjobbja lett 147 millió tonnával, ami csak 5%-kal (8 millió tonnával) marad el a tavalyi rekordtól. Jövőre pedig már 170 millió tonnás terméssel kalkulálnak az elemzők.

Az ukránok már vágják az összeszáradt napraforgót

A csökkenő szójaáraknak elméletileg hatniuk kellene a többi olajnövény piacára is. Ennek ellenére a pálma- és a napraforgóolaj ára tartja magát, sőt, a napraforgómag ára emelkedik, már nálunk is 153-160 ezer forint felett jár, olajsavtartalomtól függően. Elnézve a hazai, az ukrán és az orosz táblák állapotát, hamarosan 170 ezer forint fölé fog emelkedni a kaszatok értéke. A betakarítás Ukrajnában már elkezdődött, és várhatóan Magyarországon is lezajlik augusztusban.

Felperzseli az aszály az európai szóját

Térségünkben a szója is cudar állapotba került. Összeurópai szinten kevésbé rossz a helyzet, mint a kontinens keleti felén, de így is kizárt, hogy megismétlődjön a tavalyi, 3 millió tonnás termésrekord. A 8%-kal nagyobb termőterület ellenére talán 2,8 millió tonna lehet az EU teljes szójatermése. Ukrajnában is ennyivel nőtt az olajnövény termőterülete, ennek megfelelően július elején még bő 5 millió tonnás terméssel kalkuláltak. A hőség azóta itt is elégethetett 700 ezer tonnát a potenciális termésből. Sajnos a szója ára kevésbé tud reagálni a helyi kínálat szűkülésére, amiről a dél-amerikai termés tehet.