fbpx

A magyar terményárakban már benne van egy kis pánik

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 július 23.

Felfelé módosította a világ várható búza- és kukoricatermését a Nemzetközi Gabonatanács (IGC). Ugyanakkor a fogyasztás is rekordot dönthet. Magyarország nem független a nemzetközi piactól, de a térségi termelésnek nagy hatása van a helyi árakra.

kukorica
Aszálytól szenvednek a táblák (fotó: Horizont Média)

Világszinten csúcstermést várnak rekord nagyságú felhasználással

Az IGC 8 millió tonnával feljebb korrigálta a 2024/25-ös szezon teljes gabonatermését, amiben minden gabonaféle benne foglaltatik, a kukorica is. A 2,321 milliárd tonnára becsült globális termés mindenkori rekord lenne, és 1%-kal múlná felül a tavalyi eredményt. Az ok: javultak a búza terméskilátásai Észak-Amerikában, Pakisztánban és Kazahsztánban, csakúgy, mint a kukorica várható mennyisége az Egyesült Államokban.

Az elemzők azonban hozzátették: „Mivel a takarmány-, az élelmiszer- és az ipari fogyasztás is rekordmagasságra emelkedik, a 2024/25-as szezon zárókészletei 10 éves mélypontra, 586 millió tonnára zuhanhatnak.” Az IGC gabona és olajmag árindexe, amely a búza, a kukorica, az árpa, a rizs és a szójabab árát követi nyomon, 2%-ot esett júniushoz képest, és jelenleg 224 ponton áll. Az index 16%-kal alacsonyabb, mint 2023 júliusában.

A magyar árakon erősen érződik a helyi kínálat hatása

Magyarországon tavaly júliusban a kukorica csaknem 78 ezer forintot ért tonnánként a 2022. évi aszályt követő gyenge kínálat miatt. Az étkezési búza termelői átlagára 63 ezer forint volt tonnánként, a takarmány minőségért pedig 64 ezret fizettek – szintén a kevés kukorica miatt. A mindenkori rekordot döntő árpaterméshez pedig tonnánként 48,5 ezer forintért hozzá lehetett jutni.

Most a kukorica az AKI PÁIR adatai szerint 68,5 ezerért vásárolható (-12%), a malmi búza 68,5 ezer forintot ér (+9%), a takarmánybúza 64 ezret (változatlan), az árpa pedig bő 55 ezer forintért (+14%) szerezhető be tonnánként.

A kukorica – bár most jóval olcsóbb, mint tavaly – még mindig túlértékelnek tűnik a tavalyi remek termés és az amerikai kontinens kilátásai alapján, de ebben az árban már benne van az idei aratás eredményétől való félelem is (térségi szinten). A malmi búza egészen a közelmúltig nem tudott elszakadni a takarmánybúza árától, most végre „észrevette” a piac, hogy kevés van belőle (nemcsak nálunk). Az árpa termőterülete és ezzel a kínálata is nagyot zuhant a tavalyi, csalódást keltő árak miatt. Fontos az is, hogy egyszerre lett kevesebb az árpa és várhatóan a kukorica is.