fbpx

Stresszoldás és regeneráció szántóföldön: a megfelelő válasz humin- és fulvosavas Huminisz növénykondicionálókkal

Írta: Szerkesztőség - 2020 június 09.

Kukorica tekintetében hidegstresszről akkor beszélhetünk, amikor napokon keresztül 6-8 °C alatt van az éjszakai hőmérséklet, és napközben sem emelkedik 18 °C fölé. Ennek következtében a gyökér nem képes felvenni a hideg talajból a foszfort. A növények fejlődése, növekedési sebessége lelassul, bizonyos hibridek mutatják a korai hideghatásra utaló lila elszíneződést (1. kép). Ebben az időszakban a stresszhatás feloldható emelt foszfortartalmú lombtrágyával kombinált humin- és fulvosavtartalmú készítmény kijuttatásával (2. kép). A jégverés okozta mechanikai sérülés hatására csökken a levélfelület. Ez, a mértékétől függően komoly negatív hatással lehet a növény további vegetatív, generatív részeinek a fejlődésére és a termésképződésre (3. kép). A jégverést követően a kukorica korai, 6-8 leveles fenológiai fázisban kevésbé érzékeny és gyorsan regenerálódik, mint később pl. a címerhányás és a virágzás időszakában. A gyógyulási időszak lerövidíthető, a növény regenerációs folyamatai felgyorsíthatók és a terméskiesés minimalizálható humin- és fulvosavtartalmú növénykondicionáló készítmény és magnézium lombtrágya kijuttatásával (4. kép). A szántóföldi növénytermesztés elkerülhetetlen eleme a különböző hatásmechanizmusú herbicidek alkalmazása. Bizonyos körülmények együtthatása révén a legkörültekintőbb odafigyelés mellett is kialakulhat fitotoxikus hatás (5. kép). A növények fejlődése lelassul, ami termőképesség-csökkenéshez vezetett. A Kondisol humin- és fulvosavas készítmények alkalmazása, magnézium lombtrágyával kombinálva mérsékli a stresszhatást, és felgyorsítja a regenerációt (6. kép).

1. kép. Relatív foszforhiány tünete

2. kép. A kezelés hatása 3 héttel később humin- és fulvosavas termék+emelt polifoszfáttartalmú P-lombtrágya alkalmazásával (Balatonmagyaród, 2018)

3. kép. Jégverés okozta kár

4. kép. A kezelés hatása (Kondisol N+Solvitis Mg) betakarítás előtt (Nagykanizsa, 2018)


5. kép. Herbicidfelverődés okozta perzselés tünete


6. kép. Kezelés hatása 3 héttel később (Iharosberény, 2016)


Mazzag Ferenc minden növénykultúrájában alkalmazza a Huminisz-megoldásokat

Mazzag Ferenc az a példamutató gazda, aki együtt él növényeivel, figyeli minden reakciójukat, rezdülésüket, és azonnal beavatkozik, ha úgy látja, hogy a növény ezt megkívánja. Ő is hosszú évek óta minden növénykultúrájában alkalmazza – többek között – stresszmegelőzésre és kezelésre is a Huminisz-technológiát (Győrvár, 2020. május 12.).

A Kondisol-termékek használatával helyreállítható a sejtek természetes kémiai egyensúlya, harmonizálni és aktiválni lehet a növényélettani folyamatokat. A fenti üzemi kezelések eredményei jól szemléltetik, valamint 10 év üzemi tapasztalata alátámasztja, hogy a növényeken jelentkező stresszhatások jelentős mértékben mérsékelhetők Kondisol termékek használatával.

SZERZŐ: PAIS ISTVÁN, VASZILY ZSOLT • HUMINISZ KFT.