fbpx

Februárig állni fog a búzapiac?

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 július 22.

Térségünkben a legnagyobb vásárlók oldaláról nagy csönd honol a piacon. Egyelőre a gazdák részéről sem érződik aggodalom emiatt. Felkészültek a hosszú tárolásra.

búza
Hosszú tárolás lesz? (fotó: Horizont Média)

Nem mocorognak a nagy vásárlók

Egyiptomnak egészen februárig nincs szüksége több búzára – írta meg a Reuters a helyi szakminisztérium becslésére hivatkozva. Az ország búzatartalékai régóta nem látott szinten vannak, miután 770 ezer tonnát vásárolt Bulgáriától és Oroszországtól a legutóbbi tenderen.

Törökország már korábban bejelentette, hogy június 21-től október közepéig leállítja a búza behozatalát az országba, hogy ezzel védje a hazai termelőket az import árletörő hatásától. A háború kitörése óta az orosz szállítmányok zöme csak a török kikötőkig megy el, így ők lettek az orosz termés legnagyobb vásárlói.

A térségünkben a harmadik legnagyobb búzafelvevő Algéria, ahol idén kevés búza és árpa termett, emiatt felfelé korrigálták az ország importszükségletét. Sajnos, erről a piacról is egyre inkább kiszorítja az orosz búza a franciát.

top búzaimportőrök
Forrás: indexmundi.com

Kisebb lesz a kínálat is, főként a minőségi búzából

A magyar termelők már berendezkedtek arra, hogy a búza piaca legközelebb februárban élénkül meg, nem is nagyon számítanak másra. Jó hír viszont, hogy az orosz termés 8 millió tonnával kevesebb a tavalyinál, a legutolsó becslés szerint 84 millió tonna (-9%).

Az ukrán termelés csak 4,5%-kal esik idén, viszont az export drasztikusan, 28%-kal csökkenhet, mivel mostanra az ország mindent eladott, ami a háborús években felhalmozódott a raktáraiban. (Lásd: Ukrán exportcsoda: a gatyájukat is eladják.) Ukrajna 2023-ban teljesen ráállt az aszálytól sújtott Spanyolország kiszolgálására, a búzaexportjuk háromnegyede ide érkezett.

Az EU búzatermése a június végi állapot alapján 4%-kal lehet kevesebb a tavalyinál, durumból pedig 12%-kal (!). Árpából 2%-kal több van idén. A termés minősége is erősen megkérdőjelezhető (lásd itt, és itt).

Kell a minimum 6 tonna

A kereslet tehát nagyon gyenge, az árak pedig egy erőtlen próbálkozás után ismét visszahanyatlottak a mélybe. Itthon a takarmánybúza ára 60–64 ezer forint között, a malmi 60–70 ezer forint között ingadozik. Még mindig nem rossz, ha akad, aki megveszi, és sikerült a 6-7 tonnát megterelni hektáronként.

 búza ára
Forrás: barchart.com

A tőzsde a mai állás szerint azt „prognosztizálja”, hogy a tél végén ugyanott lesznek a búzaárak, ahol idén februárban voltak. Tervezzen így, nem tévedhet nagyot. Akinek meg ne adj’ isten javító búzája van, az becsülje meg nagyon, mert nagyon kevés van belőle Európában.