fbpx

Betesz a piacainknak: új fuvarfolyosó nyílt Kijev felé

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 május 13.

Az ukrán gabonaimport tilalmának semmi hatása nincs a terményárakra, a tranzitforgalom pedig egyre olajozottabban működik, leválasztva Magyarországot korábbi piacairól. Most egy újabb mérföldkövet lépett a vasúti áruszállítás.

vasúti áruszállítás
A tavalyi vasúti áruszállítás kapacitásai folyamatosan javulnak (forrás: euronews)

Olajozottan gördülő gabonaszemek

Új vasúti fuvarfolyosó nyílik Magyarországon át – írta meg a vg.hu. Fix menetrendet és vonzó tranzitidőt ígérnek Bécs és Kijev közötti új vasúti árufolyosón. Az üzlet az osztrák Rail Cargo Group és az ukrán Ukrzaliznicja között jött létre, és lehetőséget teremt Nyugat-Európa közvetlen ellátására ukrán repcével, búzával, napraforgóval, kukoricával. Az osztrák tehervonatokkal augusztustól indul el az új szolgáltatás. Az ukrán termények Lviven (Lembergen) és Budapesten át jutnak el az európai célállomásokra. Azaz az aratást követő értékesítési szezonban már profin fog működni a rendszer.

Dél és Nyugat is könnyen elérhető

Az ÖBB Rail Cargo Group 2022 márciusa óta csak mezőgazdasági termékekből több mint 2 millió tonnát mozgatott meg havi több mint 100 vonattal. A társaság a fuvarkapcsolatok széles skáláját kínálja az egész eurázsiai kontinensen. A Magyarországot is átszelő tranzit pluszbevételt ígér a számukra, a budapesti megálló alapján pedig az itteni átrakodás a soroksári BILK terminál forgalmát fogja növelni. A fuvarozást bármely európai célállomásra ígérik Budapestről és Bécsből indulva, azaz Olaszország felé éppúgy gördülékeny lesz a terményszállítás, ahogy Németországba is. Heti indulással kecsegtetnek Ukrajnába és vissza.

„Ukrajna nélkülözhetetlen az európai ellátási láncok forráspiacaként – különösen a nyersanyagok és a mezőgazdasági termékek területén. Minőségi szállítási termékeken keresztül szeretnénk biztosítani az ország integrációját az európai közlekedési hálózatba, hogy hatékonyan kapcsolódhassunk az európai kikötőkkel és logisztikai csomópontokkal” – idézi az RCG közleménye az ÖBB vezérigazgatóját, Andreas Matthät.

A csoport Ausztria teljes árufuvarozási piacának 27,5 százalékát ellenőrzi, Magyarországi leányvállalata, a Rail Cargo Hungária Zrt.

Lapozza vissza márciusi írásunkat: Így keresztezi a termelői vágyakat végérvényesen a vasút.