fbpx

Ígéretesen indul a cseresznyeszezon

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 május 13.

Már érik a török cseresznye, hamarosan szedhető. A világ harmadik legnagyobb exportőre kiváló termésre készül. Az európai piacon a spanyol és görög termelőkkel kell felvennie a kesztyűt. Idén a jó mennyiség erős árversenyre ad lehetőséget.

cseresznye
Nálunk még egy hónapot kell várni az első szemekig, de exportból már hamarosan érkezik (fotó: Horizont Média)

Nagy lesz az árverseny

Várhatóan május 25-én kezdődik a cseresznyék szedése Törökországban, és a termés kiválónak ígérkezik. A jelek szerint a kereslet is erős a piacokon. A törökök abban bíznak, hogy a nagynak ígérkező mennyiség versenyképessé teszi a török árat a nemzetközi térben is, így nemcsak a régi piacaikat tudják megtartani, de akár újakat is meghódíthatnak.

„Idén remekek volt az időjárás, jó termést várunk. Az új fajtáknak köszönhetően Törökország pozíciója a globális cseresznyepiacon tovább javulhat” – vélekedik Kubra Guven, az Ana Fruit marketingvezetője. A Török Riviérától mintegy 130 km-re északra fekvő családi vállalkozás a cseresznye exportjában a legnagyobbnak számít Törökországban. Európán belül a spanyol és a görög cseresznyét tartják legnagyobb riválisuknak. Mindhárom ország ugyanabban az időszakban, ugyanazért a célpiacért küzd.

Ki kinek értékesít?

Évi mintegy 160 ezer tonna cseresznyetermésével Chile a világ negyedik legnagyobb termelője, viszont messze a legnagyobb exportőre. A 2020/21-es szezonban több mint 2 milliárd dollár értékben adott el cseresznyét, a bevétel háromnegyedét Kína adta. A második legnagyobb kiszállító – félmilliárd dolláros exportértékkel – az Egyesült Államok. Sok piacra értékesít, legnagyobb vásárlója 146 millió dolláros importjával Kanada. Az USA a világ második legnagyobb cseresznyetermelője is évi mintegy 312 ezer tonna terméssel.

Törökország körülbelül 640 ezer tonna cseresznyét termel évente, ezzel messze a legnagyobb termelő a világon. Export tekintetében csak a harmadik legjelentősebb ország, negyed milliárd dollár értékben szállítottak ki cseresznyét a 2020/21-es szezonban. Németország volt a legnagyobb vásárlójuk 90,64 millió dollár értékű importtal, Oroszország a második, Ausztria pedig a harmadik.

Törökország versenyben van az európai piacért Görögországgal, amelyik a negyedik legnagyobb cseresznyeexportőr a világon, holott csak évi 90 ezer tonna cseresznyét állít elő (top 8.), és exportbevételei csak a harmadát érik el a törökökének (2020/21: 75,1 millió dollár), viszont lendületesen növelik a termelésüket. A görögök számára is Németország a legfontosabb piac, és Olaszország a második. Spanyolország valamivel kisebb exportbevételre tett szert 2020/21-ben, mint Görögország, holott a Covid évében több cseresznyét termeltek, mint dél-európai riválisuk, csakhogy nagyon nyomott áron értékesítették. Érdekes módon legnagyobb vásárlójuk az USA volt, amit Németország követett a sorban.

Magyarország egy nagyságrenddel kevesebb cseresznyét termel, mint a spanyolok, évi 8-12 ezer tonnát. Az idei szezon – ami a mennyiséget illeti – a jobbak között lehet, itt írtunk róla.