A VINOSZKÓP szervezésében első alkalommal tartottak szőlész-borász baráti és szakmai összejövetelt. A terv szerint a jövőben rendszeressé válik az ilyen találkozó, ahol minden alkalommal egy szőlőfajta, valamint aktuális témák kerülnek terítékre. A szakmai találkozóra olyan borászokat is meghívtak, akik nagyon szeretik a Chardonnay fajtát, és abból igazán finom, híres-neves borokat készítettek belőle.
Nyakas Pince – a budai borok birtoka
A hagyományteremtő szőlész-borász rendezvényt Bugyin, a Forster Vadászkastélyban tartották, aminek fókuszában a Chardonnay fajta állt. Az eseményen részt vett Nyúlné Dr. Pühra Beáta, aki elnyerte az „Év Bortermelője Magyarországon 2021” megtisztelő címet. Az Etyek-Budai borvidéken található Nyakas Pince főborásza megosztotta gondolatait és tapasztalatait az évjárattal, a kihívásokkal és a minőségi bortermeléssel kapcsolatban.
Dr. Pühra Beáta elmondta, hogy 42 hektáron termesztenek Chardonnay fajtát, amelyből reduktív és kései szüretelésű borokat is készítenek. A Chardonnay egyaránt jól viselkedik korai, közép és kései szüretben, és kiváló választás házasítások alapjának is. A szakember kihangsúlyozta annak jelentőségét, hogy minden évjárat egyedisége az előző éviből fakad.
Az előadó szót ejtett a klímaváltozás okozta problémákról, de azt is megemlítette, hogy a Nyakas Pince számára az is nehézséget okoz, hogy a hegyen lévő ültetvényüket erdő szegélyezi, ami száraz évjáratban vízszivattyúként működik. Az idei kedvezőtlen időjárást a Chardonnay is megsínylette, de a 20-30 éves ültetvények könnyebben tették túl magukat a száraz perióduson, és a súlyos helyzeten segítettek a növénykondicionáló szerek is.
A szőlő a biológiát szereti
Daoda Zoltán a szőlőt támogató mikrobiológiai lehetőségeket ismertette. Az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója felhívta a figyelmet a mikorrhiza előnyös hatásaira. Telepítés során ezt a gombát alkalmazva, az serkenti a kezdeti fejlődést, és teljes életére támogatja a növényt. A mikorrhiza stimulálja a gazdanövény növekedését a talaj foszfor-, réz-, cink- és nitrogénfelvételének fokozása révén. Továbbá növeli a növény só-, szárazság- és nehézfémtűrő-képességét, és fokozza a stressztűrését.
Az erózióra érzékeny területekre egy viszonylag új terméket, az Algater alkalmazását javasolta Daoda Zoltán. Ez a talajalga védi a talajt az eróziótól, illetve az elfolyó vizet is visszatartja. A vízmegtartó gazdálkodás nemcsak a szántóföldeken, de az álló kultúrákban, így a szőlészetekben is fontos. A szervesanyag-építésről sem szabad megfeledkezni, amire kiválóan alkalmas a szőlőnyesedék, ami ismét szolgálatba állhat a következő évek során.
A szőlő növény- és stresszélettana – növekedés és fejlődés
A szőlő jelenleg abban a biológiai fázisában van, amikor a raktárkészleteit tölti fel. Erre évente nagyjából három hónapot fordít, majd a következő kilenc hónapban használja (f)el – nemcsak az átteleléshez, de a teljes következő évi szezonban a stresszmenedzsmentre is. Amennyiben a feltöltési időszak nem megfelelő körülmények között telt, a tél megviselheti a növényt, és arra sem marad tartaléka, hogy a következő évben megfelelően védekezhessen az aszály és a fagy ellen – ismertette Szabó István, a Pro-Feed Kft. növényegészség üzletágának fejlesztési igazgatója. Amennyiben évről-évre jelentkezik a készletfelhalmozási hiány, akkor folyamatosan romlik a növény kondíciója, és érzékennyé válik a különféle betegségekre. A raktárkészlet felöltés folyamata július végétől lombszíneződésig intenzív, majd a lombhullással fejeződik be. Nagyon fontos tehát, hogy ebben a három hónapban is támogassuk a szőlőt.
Szabó István arra is felhívta a figyelmet, hogy meg kell tanulni, hogyan „működik” a szőlő, így közelítsük meg annak termesztését, amihez a hazai szakirodalomban is találhatunk remek forrást. Ilyen például a Szőlőtermesztés (Sz. Nagy László, Bényei Ferenc, Lőrincz András) című könyv.
Ebéd után a megjelent borászok is bemutatták Chardonnay szőlőjüket és boraikat. A szakmai napon részt vett idősebb és ifjabb Szentpéteri Attila, akik idén egyedüli magyar borászként nyertek Chardonnay Du Monde aranyérmet. Frittmann István, a Frittmann Borászat egyik vezetője is képviseltette magát, aki testvérével, Jánossal „megnyert mindent, amit lehetett”: Év Bortermelője 2007., Év Borászata 2010., Év Pincészete 2015. Ellátogatott továbbá a rendezvényre Wéber Norbert, a villányi Bock Pince szőlészeti vezetője, valamint Mukli Dániel, a móri Paulus Borház szőlészeti vezetője is.
Az első szőlész-borász összejövetel a tervezett szerint, valóban szakmaian, egyben baráti környezetben zajlott. Folytatása következik…