fbpx

Apró lett a spanyol fokhagyma, a termelő a fuvarozóra mérges

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 augusztus 11.

A tavaszi nedves és sötét időjárást hirtelen hőség követte, így végül a potenciális méretüknél ötödével kisebb fokhagymafejek képződtek Spanyolországban. A termelők a fuvarozókon töltenék ki a mérgüket.

fokhagyma
Ötödével kisebb a vártnál, viszont nagyon drága (forrás: eceptneked.hu)

20%-kal kisebb fejek

Bár a spanyol fokhagyma termőterülete nem csökkent, mégis súlyos termésveszteség éri a termelőket idén: a kedvezőtlen időjárás miatt túl kis méretű fejek képződtek. A fő termőhelyeken – Castilla-La Manchában és Andalúziában – márciusban és áprilisban hideg, csapadékos és sötét volt az időjárás. Májusban és júniusban hirtelen robbant be a hőség, ami a hagymák kényszerérését okozta, így azok nem tudták elérni a potenciális méretüket. A 2022-es termés minősége is elmarad a korábbi szezonokétól, kivétel a lila fokhagyma, ami kivételesen jó lett.

A hektáronkénti termelési költségek nagyon magasak lettek: 1 kg fokhagyma előállítása 37%-kal többe kerül most, mint egy évvel ezelőtt. Emellett nem tudni, milyen költség terheli majd a hagyományosan 11 hónapon hűtve tárolt fokhagymát. A nemzetközi piac csendes, ugyanis a magas logisztikai költségek és a bizonytalan kereslet miatt mindenki óvatos. A termelők hosszú tárolási szezonra készülnek.

Gyanúsak a fuvarozók

Az ágazat a termés 70 százalékát exportálja, ezért a spanyol fokhagyma-termesztők és -kereskedők érdekvédelmi szervezete arra kérte az Európai Unió Versenypolitikai Főigazgatóságát, hogy vizsgálja meg, nem kartelleznek-e a hajózási társaságok. A szervezet ernyője alá több mint 15 ezer hektárnyi fokhagyma tartozik, ez a spanyol termés 80 százalékát adja, egyúttal az egész uniós termés kétharmadát. A kérést bizonyára komolyan is veszik majd, noha a fuvardíjak folyamatosan csökkennek. Lásd a témában: Zuhannak a hajózási és fuvardíjak.