fbpx

A csávázás technológiájára összpontosít új központjában a Corteva Agriscience

Írta: MezőHír-2022/5. lapszám cikke - 2022 május 11.

A vetés idejére az európai gazdálkodók a lehető legjobban védett vetőmaggal rendelkezzenek – ezzel a céllal alapított a Corteva Agriscience Vetőmag Csávázás Technológiai Központot (Center for Seed Applied Technologies – CSAT) a délnyugat-franciaországi Aussonneben. Az április 12-én tartott ünnepélyes megnyitóra a sajtó magyar munkatársai is hivatalosak voltak.

Mit tud egy csávázástechnológiai labor?

A csávázás segít megvédeni a fiatal növényeket a kártevőktől és a betegségektől, és elősegíti a csíranövény erőteljes fejlődését, ami megalapozza a magasabb termés lehetőségét. Az aussonnei a Corteva első európai, világszerte viszont már a harmadik csávázási központja. A kutatási munka a szolgáltatásfejlesztésekre – többek között az új vetőmagcsávázási megoldásokra –fog összpontosítani, hogy segítsen a gazdálkodóknak megfelelni a változó kihívásokra a mezőgazdaságban. A csávázástechnológiai központok kutatólaborként, vizsgálóközpontként és vetőmagcsávázási üzemként működnek, szigorú folyamatokkal a vetőmagcsávázási technológiák felfedezésére, összeállítására és tesztelésére. Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy a vetőmagcsávázás védelmet és megoldást biztosítson a mezőgazdasági kihívásokkal szemben, értéket teremtve a termelők számára. Ennek eredményeként több gazdálkodó profitálhat a vetőmagcsávázás innovációiból, amelyek biztosítják a kijuttatási dózis pontosságát, a jobb szántóföldi teljesítményt és a gazdálkodók profitjának növelését, összhangban a Corteva Agriscience fenntarthatósági kötelezettségvállalásával.

A vetőmagcsávázással foglalkozó technológiai központ az üzleti partnerekkel is együttműködik, hogy szolgáltatásokat és tesztelési lehetőséget biztosítson a vetőmagcsávázási technológiák minőségének javítására. Az új központ megnyitóján Igor Teslenko, a Corteva Agriscience európai elnöke ehhez kapcsolódóan megjegyezte: „Az első európai technológiai központ megnyitása jó hír, ez az innováció segíteni fogja a szükséges eszközök biztosítását a gazdálkodók számára, amelyek a fenntarthatóbb élelmiszer-termeléshez kellenek. Mivel a csávázási technológiák közvetlen a vetőmag felületére kerülnek, nem pedig szántóföldi kijuttatásra, segíthetnek csökkenteni a mezőgazdaság ökológiai lábnyomát”.

A Corteva Agriscience közel 6 millió eurót fektetett be ebbe a projektbe, ezzel a beruházással is erősítve a vetőmag-portfólióját, és segítve a gazdálkodókat a termelékenység növelésében. A vetőmag, növényvédelem, digitális termékek és szolgáltatások iparágaiban a legismertebbek közé tartozó márkáival, vezető termék- és technológiai fejlesztéseivel a növekedést biztosítva a cég elkötelezett az élelmiszer-ellátás és a piaci szereplőkkel való együttműködés mellett,és mindent megtesz annak érdekében, hogy javítsa a termelők és a fogyasztók életminőségét, fenntartva mindezt a következő generációk számára.

Corteva-megoldások, nemcsak Aussonneból

A Corteva Agriscience több vetőmagcsávázási megoldást is kínál a növények optimális növekedéséhez világszerte, beleértve a Lumiposa™ és Lumivia™ rovarirtó vetőmagcsávázó szereket, a Lumisena™ és Lumiflex™ gombaölő vetőmagcsávázó szereket, valamint a Lumidapt™ tápanyagfelhasználás-optimalizáló vetőmagcsávázó szert.

Sándor Ildikó