Nem szeretünk krumplit pucolni

Írta: Gönczi Krisztina - 2025 november 17.

A burgonya felhasználása világszerte egyre inkább a feldolgozott termékek felé tolódik el, de összességében alig csökken. A fejlett országokban a friss burgonya elkészítésében is új trendek figyelhetőek meg, amihez a fogyasztók megfelelő fajtákat keresnek.

burgonya
Fotó: Shutterstock.

Pucolt legyen, vagy héjában főzhető

A rizs, a tészta és az alacsony szénhidráttartalmú étrendek népszerűsége kihívást jelent a burgonyának. A kereskedők azt is hangsúlyozzák, hogy sütőben vagy forrólevegős Airfryerben elkészítve sokkal egészségesebb a burgonya, mint olajban, és joggal része a zöldségközpontú fogásoknak. A burgonya versenyhátrányát tovább csökkenti az, ha nem kell meghámozni, hanem a fagyasztóból rögtön a sütőbe önthető.

A friss burgonya piacán a kisméretű és újburgonya-termékvonalak erősödése a jellemző, ezeket egészségesebbnek és könnyebben – például héjában – főzhetőnek tartják a vásárlók. A kis volumenű magyar termelés jó irányba mozdult el, amikor a korai fajtákra tett. A feldolgozóipar növekedése azonba egyre inkább meghatározza a termelők fajtaválasztási és értékesítési lehetőségeit.

Csökken az európai termelés, de idén nagy a kínálat

Európa burgonyatermelése 2023-ban már több mint harmadával maradt el a 2000-es szinttől, ami a területcsökkenéssel, az időjárási kihívásokkal és a kereslet gyengélkedésével magyarázható. Eközben a gyorsfagyasztott hasábburgonya globális piacán növekszik a kínai kínálat, de érezhetően emelkedik a szárított vagy előfőzött termékek mennyisége is.

Az EU négy meghatározó burgonyatermelőjénél idén rekordközeli termés várható, köszönhetően annak is, hogy bővültek a hasábburgonya-gyártás kapacitásai, ennek megfelelően nagyobb területre szerződtek a gyárak a termelőkkel. Sajnos idén a hozamok is jók, és a túlkínálat miatt szeptemberben megkezdődött a krumpli takarmány- vagy biogázcélú értékesítése. Ez jövőre sokat ront a gazdálkodók burgonyatermelési kedvén.


MezőHír Tudástár: Burgonyafogyasztási trendek – A burgonya iránti kereslet egyre inkább a feldolgozott termékek felé tolódik, miközben a frisspiacon a kis méretű, héjában főzhető fajták iránt nő a kereslet a kényelmes elkészíthetőség miatt.

▼Hirdetés

▼Hirdetés

Mezőhír
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.