fbpx

Kína több kalászost kér, mint kukoricát

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 október 10.

Európa számára a sertésexport és -árak, illetve a gabonaárak alakulása szempontjából érdekes az ázsiai nagyhatalom kukoricaigénye. Úgy tűnik, a betakarítást követően Kínának kevesebb tengerire lesz szüksége, mint eddig, és sertéshúsból sem igényel többet, mint idén.

Odessza teherkikötő
Több kalászos gabonára lesz szüksége Kínának, mint kukoricára (forrás: producer.com)

Ennyi lesz a saját termés

Kína kukoricaigényét nagyban meghatározza sertésállományának nagysága. Ez 2023-ban 675 millió egyedet fog számlálni az USDA szerint (+1,7% vs. 2022), ugyanakkor a sertéshústermelés (52 millió tonna) még nem éri el a sertéspestis kitörése előtti szintet (a kisebb vágósúly miatt). Hiányérzetet ez mégsem fog okozni a piacon, mivel a lassuló kínai gazdaságban is kisebb igény mutatkozik a húsevésre.

Kína saját kukoricatermése idén várhatóan 270 millió tonna, 2,5 millió tonnával marad el a tavalyitól (-1%). (Csak, hogy érzékeljük a kukorica súlyát: rizsből 210 millió tonna terem ebben a rizskedvelő országban.) A kukoricatermésben tapasztalható kis csökkenés a szójaterület növekedésének köszönhető, utóbbi növény termesztését ugyanis kilencszer több támogatás segíti, mint a kukoricáét.

Az igényekhez képest drága az import

A magas búzaár miatt 2022/23 folyamán várhatóan növekszik a takarmányokban a kukorica aránya a búzához mérten, miközben az ipari felhasználása csökken. Szeptemberben egy tonna kukorica 396 dollárt (161,5 ezer Ft) ért a kínai piacon, de a búzáért ennél is többet kellett fizetni 44 dollárral. A takarmánygyártók az év első kilenc hónapjában 4 százalékkal több kukoricát kevertek a tápokba, mint tavaly. Ez még mindig csak 35 százalékos arányt jelent, ami nagyon alacsony a világjárvány kitörése előtt jellemző 50-55 százalékhoz mérten.

Pillanatnyilag az amerikai kontinensről érkező kukorica a kikötői vámolást követően tonnánként 15 dollárral drágább, mint a hazai termés. Mindent összevetve az új értékesítési szezonban 18 millió tonnára tehető a Kínának eladható kukorica mennyisége szemben az előző évi 23 millió tonnával (-22%).

Kalászosból venne többet

Az ország árpatermése nem változott tavalyhoz képest, a gabona importja 8,5 millió tonnáról 9,5 millió tonnára nőhet 2022/23-ban, ami megegyezik a behozandó búza mennyiségével. Azaz a két kalászosból együttvéve többet igényel Kína, mint kukoricából. Ukrajna árpaexportja nagyon visszaesett a háború miatt, ami Franciaországot elsőszámú beszállítóvá emelte az ázsiai országban. Búzából jó évjárat esetén Kanada a legfőbb partnerük, egyébként az USA. Mögöttük Ukrajna és Franciaország sorakozik, de most az utóbbiak vannak előnyben.

Ez is érdekelheti a témában: Bezuhant az arab árpaimport, Kína a fizetőképesebb.

CÍMKÉK