fbpx

Hatékony műtrágyázás: Folyékony NPK és Turbó PK Akció!

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 december 10.

Miért jó választás a folyékony, szerves NPK?

A tavaszi vetésű növények indító tápanyaga legyen folyékony, amit a növény hideg vagy szárazabb talajból is tud hasznosítani. A Vulcan Folyékony NPK alapja a melasz–vinasz-keverék, egy magas cukortartalmú tápoldat és talajjavító. A magasabb nitrogén–foszfor–kálium-tartalmat folyékony műtrágyákkal érjük el, ami már nem csak a kezdeti növekedési fázisban lesz elegendő. A mikroelemek közül pedig cinket, bórt és molibdént pótlunk, amelyekre a kukoricának, a napraforgónak, de akár a szójának is nagy mennyiségben van szüksége.

 

permetezés agrárágazat
A Vulcan Folyékony NPK oldott formában tartalmazza a tápanyagokat, amelyet a növény azonnal hasznosítani tud

 

Javul a talaj, homogén az állomány

A szerves és magas cukortartalmú folyékony tápanyag megélénkíti a talaj mikrobiológiai aktivitását. A fiatal növények hamarabb eljutnak a sorzáródás fázisába, önmaguk is árnyékolják és hűtik a talajt. A jobb talaj, a vitálisabb és homogénebb állomány már alapot teremt egy jó tápkultivátorozáshoz, eredményesebb gyomirtáshoz. Végső soron pedig a kiegyensúlyozott és magasabb termés-betakarításhoz.

 

NPK vagy Turbó PK? Mikor melyik?

Folyékony NPK-t azok használjanak, akik indító nitrogént – akár szilárd vagy folyékony formában – nem juttatnak ki.

Egy közepes vagy nagy dózisú (400-500 liter/ha) folyékony NPK-val annyi nitrogént bőven juttatunk ki, ami a növénynek az első 2 hónapra elegendő.

A Turbó PK-ból kisebb dózis (300-400 liter/ha) is elegendő, de indító nitrogén (pl. UAN-oldat, karbamid, MAS27%) mindenképpen kell mellé.

 

Mikor juttassuk ki? Bedolgozzuk?

A folyékony és szervesanyag-alapú NPK-t vagy PK-t már február elejétől kijuttathatjuk, ahogy a talaj engedi a munkálatokat. Sok esetben elhúzódik közvetlenül a vetés elé, és a talajba csak a vetőgép keveri be. A folyékony NPK-t és PK-t nem szabad mélyen bedolgozni. Elegendő a talaj felső 15 cm-es rétegébe bejuttatni.

 

permetezés agrárágazat
A folyékony NPK vagy Turbó PK, mehet a tápkultivátorba a nitrogén-oldattal egy menetben is

 

Megéri váltani szilárdról?

A szilárd műtrágyák hatóanyag-tartalma (NPK) mindig magasabb lesz, mint a sokkal többféle tápanyagot tartalmazó folyékony termék. De hogy mi a fontosabb a növénynek és a talajnak – a kén, a kalcium, a sok mikroelem, az aminosavak vagy a cukor –, az nem tudható előre. Az elmúlt pár évben egy dolog biztos: a hatóanyag önmagában semmit sem jelent. A talajoknak jobb állapotúnak kell lenniük, a tápanyagpótlásnak pedig harmonikusabbnak. Egy kisebb aszályt komoly veszteség nélkül át lehet vészelni, de ehhez tenni kell.

 

Szakmai segítség: 06-70-905-5000

www.vulcanagro.hu

Vulcan Agro Kft.