▼Hirdetés

▼Hirdetés

Az eperpiac új szereplői gyorsan fejlődnek

Írta: Szerkesztőség - 2025 október 12.

Az egyiptomi szamócatermelés az utóbbi 10 évben több mint másfélszeresére nőtt, ezalatt az EU-ban csökkent a kibocsátás. Bár a világ minden pontján erősen szezonális a kínálat, Egyiptom képes az európai exportőröktől is helyet rabolni az eper piacán.

eper
Fotó: Shutterstock

Az International Strawberry Congress rendezvényen Philippe Binard, a Freshfel Europe képviseletében betekintést adott az európai szamócaágazat trendjeibe. Eszerint az európai epertermesztés szezonális jellegű, és a termés 60%-a helyben marad. Az EU-ba érkező import szezonálisan kiegészíti az itteni kínálatot, de a mennyisége gyorsan növekszik.

Súlypont-áthelyeződés a termelésben

Világszinten Kína a legnagyobb termelő, a teljes kibocsátás 40,3%-át adja, mintegy 3,8 millió tonnával. Ezt követi az Egyesült Államok (11,9%) és az Európai Unió (11,6%), egyenként bő 1,1 millió tonnával. Az olyan új szereplők, mint Egyiptom, Törökország és Mexikó, fej fej mellett haladva, gyorsan növekednek. Mindegyikük 6–7% közötti arányban részesül a globális termelésből, ami 580–660 ezer tonna közötti mennyiséget jelent. Az egyiptomi termelés az utóbbi 10 évben 158%-kal bővült, a törökországi 80%-kal, míg a mexikói 40%-kal. Ez idő alatt az élen Kína is 69%-os mennyiségi növekedést ért el, míg az USA-ban 9, az EU-ban 13%-kal visszaesett a kibocsátás.

Piacot veszített az európai export

Európán belül Spanyolország biztosítja a termelés közel 30%-át, őt követi Lengyelország(15%), valamint Olaszország és Németország (egyaránt kb. 11%). A megtermelt eper 40%-a az uniós belkereskedelembe kerül, ahol Németország a legnagyobb vásárló, míg Spanyolország, Lengyelország és Hollandia a fő beszállítók. Az EU-n kívüli export főként az Egyesült Királyságba, Svájcba, Norvégiába és Fehéroroszországba irányul. A Brexit óta Spanyolország piaci részesedést veszített az Egyesült Királyságban, miközben Marokkó és Egyiptom erősödött.

Új trendek, veszélyek, esélyek

Fontos trend az áfonya térnyeréseis: míg az eper mennyisége stabil maradt az EU-ban, piaci részesedése 75%-ról 50%-ra esett a bogyósok piacán. Ennek ellenére a szamóca piaca továbbra is több mint 2,7 milliárd eurós értéket képvisel az EU-ban.

Philippe Binard szerint az ágazatra kockázatot jelentenek az új kereskedelmi megállapodások és az uniós agrárpolitika változása. Ugyanakkor nagy lehetőségek is rejlenek a szektorban: az eper környezeti lábnyoma alacsony, és fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár (például C-vitamin-tartalom, antioxidánsok). A jövőben elengedhetetlen lesz az európai termelés versenyképességének növelése, a marketing javítása, az egységes piac fenntartása, valamint a klímaváltozás kihívásainak való megfelelés.


MezőHír Tudástár: epertermelés globális trendjei – Egyiptom az elmúlt évtizedben 158%-kal növelte epertermelését, miközben az EU kibocsátása 13%-kal csökkent; a piaci súlypont fokozatosan a mediterrán és közel-keleti országok felé tolódik.

▼Hirdetés

▼Hirdetés

Mezőhír
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.