fbpx

Nincs B-terv: „elviselhetetlen” a vetőmag-csávázás helyzete

Írta: Kohout Zoltán - 2021 június 10.

Fennáll a veszélye annak, hogy a megbetegedések száma nő, és ezzel akár a teljes veszteségig csökken a terméshozam – hangoztatták a napokban német szakemberek.

 

10 éve nincs befektetés…

Még ha az új vetőmagkezelési lehetőségek fejlődése ígéretes, a klasszikus csávázásnak az integrált kártevővédelem fontos elemének kell maradnia. Ellenkező esetben fennáll a veszélye, hogy a mag által terjesztett és a levélbetegségek megnövekednek, és ezáltal csökken a termésmennyiség, akár az egyes tételek teljes veszteségéig. Ez a német vetőmagszövetség (BVO) múlt heti, a vetőmagkezelésről szóló online szimpóziumának egyik legfontosabb következtetése, ahol az is elhangzott: nincs B-terv a hagyományos készítmények pótlására. Jörg Hartmann, a BVO elnöke bírálta, hogy a bizonytalan helyzet miatt körülbelül 10 éve nem volt befektetési biztonság az ezen a területen tevékenykedő vállalatok számára. – Ez egy elviselhetetlen helyzet – jelentette ki Hartmann. A BVO-tagszervezetek most a szakismeretek elterjesztését szorgalmazzák az alternatív vetőmag-védelmi módszerek terén, hogy a gazdálkodók kombinálhassák a különféle növényvédelmi megoldásokat akár a biostimulánsok alkalmazásával, akár az adaptált növényi tápanyag-utánpótlással kapcsolatban.

 

csávázás
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

 

Egyre kevésbé védhető

Dr. Thomas Schneider (Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium) elismerte, a gazdálkodók nagy kihívással szembesülnek. Egyre kevésbé védhetik a vetést hagyományos védelemmel, és a betakarított árukkal tartaniuk kell az egyre szigorúbb élelmiszer- és takarmánybiztonsági határértékeket. Dr. Ute Kropf (Kieli Alkalmazott Tudományok Egyeteme) szerint a magasabb termelési, jóváhagyási és tisztítási költségek jelentősen megnövelnék a vetőmagok költségeit. E folyamat valószínűleg a fogyasztói és takarmánytermékek szennyezettségének növekedésével, és sok területen a készletek teljes elvesztésével járhat. Mindenekelőtt a széles vetésforgó szempontjából fontos repce termesztése valószínűleg jelentősen csökken, ha a vetőmagat egyre kevésbé lehet védeni. Kropf hozzátett még egy fontos mondatot: a társadalmi követelmények és a műszakilag megvalósítható célok közötti ellentmondásos célokat nem vették kellőképpen figyelembe a nyilvános vitában…