Az AKI legfrissebb piaci jelentése alapján a zöldségek és gyümölcsök drágulása nem állt meg. A legkirívóbb áremelkedések a fagyos tavasz számlájára írhatók.

Az alábbi táblázatban zölddel jelöltük a legalább 20%-os mértékben olcsóbbá vált, és pirossal a legalább ilyen mértékben dráguló termékeket. Mint az látható, az előbbi csoportba csak a burgonya, a zeller és a petrezselyemzöld tartozik, míg az utóbbiba 14 áruféleség tartozik, a felsorolt zöldségek és gyümölcsök 37 százaléka.
Kirívóan drágult a fagyok miatt a cseresznye, ami most dupla áron kapható tavalyhoz képest, de szinte ugyanilyen mértékben drágult a most piacra érkező zöldborsó is. Szakértők szerint idén a kisebb borsóterült, a hűvös tavasz, valamint a levéltetű-fertőzés nehezíthette a zöldborsó fejlődését.
Nehezen értelmezhető a hazai előállítású, hegyes paprika mintegy 30–50 százalékos drágulása, vagy a szintén védett közegből érkező sárgadinnye árának megduplázódása. A káposztafélék nagymértékű áremelkedése a kelet-európai térség szűk kínálatával magyarázható, és úgy tűnik, a répa is tartósan a drága termékek körébe tartozhat, ami a lengyel termelés visszaesésével indokolható.

