fbpx

Women in Ag Award 2023: a győztesek bejelentése

Írta: Fodor Mihály - 2023 november 09.

A DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) és a Women in Ag Magazine bejelentette az idei „Women in Ag Awards” díjazottjait. A nemzetközi zsűri által odaítélt díjakat négy kategóriában ítélték oda: „Mezőgazdaság”, „Agribusiness”, „Oktatás” és „Technológia és kutatás”, a díj a nők hozzájárulását ismeri el a mezőgazdaságban, az agribusinessben, a tudományos életben és a mezőgazdasági ágazat más területein. A díjátadó ünnepségre az Agritechnica 2023 kiállításon, a világ vezető mezőgazdasági gépipari szakkiállításán kerül sor november 15-én Hannoverben, Németországban.

Kategória: MEZŐGAZDASÁG

Első helyezés: Kate Hoare, Egyesült Királyság

Kate férjével egy tejtermelő gazdaságot vezet Cornwall délkeleti részén. A fenntartható mezőgazdaság új modelljét vezette be azzal, hogy hígtrágya csatornát telepített a biometán megkötésére, ami lehetővé teszi számára, hogy csökkentse a gazdaság környezeti hatását. A keletkező gázt újrahasznosítják, a traktor és a generátor üzemanyagaként használják fel, ami lehetővé teszi az energiafüggetlen működést.

Második helyezett: Onyaole Patience Koku, Nigéria

Onyaole Patience egy tapasztalt vállalkozó, aki több mint 20 éves mezőgazdasági tapasztalattal rendelkezik Nigériában. Férjével együtt egy termelési ciklusonként 12 000 brojlercsirkét előállító vállalkozást vezet, valamint nyersanyagokkal kereskedik helyben és nemzetközi szinten. Patience a hatékonyság növelése érdekében támogatja a tudományos és innovatív ismeretekhez való hozzáférést, és gyakorlati szakemberként és gazdálkodóként példát mutat.

Harmadik helyezett: Judith de Vor, Hollandia

Judith férjével együtt egy regeneratív és fenntartható tejtermelő gazdaságot és tanüzemet vezet. Különös figyelmet fordít a természetre, a biológiai sokféleségre és az őt körülvevő környezetre, és számos tevékenységet szervez a mezőgazdaság társadalmi megértésének és tudatosításának érdekében. Az ágazat segítője, előadója, szószólója és befolyásolója.

Kategória: AGRIBUSINESS

Első helyezés:Anna Maria Nunez Vega, India

Anna folyamatmérnök és élelmiszer-minőségi szakértő a Bühlernél. Ő alapította és vezeti a Nemzetközi Rizsfeldolgozó Akadémiát Bangaloreban, és fáradhatatlanul dolgozik a globális élelmiszer- és takarmánybiztonság javításán. Célja, hogy a tárolási technikák javításával és az ügyfelek oktatásával minimalizálja a gabona feldolgozása során keletkező veszteségeket, különösen a trópusi régiókban, ahol a tárolási veszteségek a legmagasabbak.

Második helyezett: Joana Paiva, Portugália

Joana biomérnöki MSc diplomával és fizikából szerzett PhD-fokozattal. Feltalálója és alapítója az iLoF – intelligent Lab on Fiber Ltd-nek, egy oxfordi székhelyű fotonikai és mesterséges intelligenciával foglalkozó start-up vállalkozásnak, amely újszerű rétegképző eszközök kifejlesztésével segíti a klinikai vizsgálatok felgyorsítását.

Harmadik helyezett: Forget Shareka, Zimbabwe

Forget a fenntartható mezőgazdaság és az élelmezési rendszerek terén végzett munkája helyi és nemzetközi szinten egyaránt nyitott ajtókat, ahol magas szintű megbeszéléseket vezetett, és kiállt a nők és a kisbirtokos gazdálkodók mellett Zimbabwéban és egész Afrikában. Forget jelenleg Walesben él, az Egyesült Királyságban, ahol diplomamentő programja keretében fenntarthatósági tanácsadóként dolgozik, és a mezőgazdasági, feldolgozóipari, kiskereskedelmi és energiaágazatban működő kis- és középvállalkozásoknak segít a fenntarthatósági céljaik kialakításában.

KATEGÓRIA: OKTATÁS

Első helyezett: Amina Ali, Szomália

Amina a nők jogaiért küzd a mezőgazdaságban nemzeti és nemzetközi szinten. Szakértelmével, valamint azoknak az erős akaratú nőknek a hangjával együtt, akiknek az életét az iskolája programjai megváltoztatták, befolyásos szószólóvá vált a nemek közötti egyenlőséget a mezőgazdaságban előtérbe helyező politikai változások elérésében.

Második helyezett: Salatu Abubakar, Ghána

Salatu Abubakar a női kistermelők, feldolgozók és gazdálkodó családok kapacitásépítésen és agrárvállalkozáson keresztül történő megerősítésében szerzett szakértelmét ötvözi a nők mezőgazdaságban való szerepvállalásának erősítése iránti őszinte szenvedéllyel. Az északi régióban a nők mezőgazdasági fejlesztéséért felelős regionális képviselőként számtalan nő életére gyakorolt tartós hatást azáltal, hogy mentorálta őket, és a piachoz való kapcsolódáson keresztül növekedési lehetőségeket biztosított számukra, amelyek pozitívan befolyásolták vállalkozásukat és megélhetésüket.

Harmadik hely (megosztva): Funmilayo Ogunleke, Nigéria

Funmilayo az ibadani Federal College of Animal Health and Production Technology rektorhelyettese. Küldetésének tekinti a tejtermelés előmozdítását Nigériában. Ő volt például a házigazdája a 2022-es iskolatej világnapnak az országban, és ő koordinálta a 2023-as tej világnapi programot. Funmilayo a fiatalokhoz széles körben hozzáférő oktatóként arra ösztönzi diákjait, hogy a mezőgazdaságban helyezkedjenek el, vagy mezőgazdasági szakmát tanuljanak.

Harmadik hely (megosztva): Nirit Bernstein, Izrael

Nirit nemzetközi tudós és előadó a mezőgazdasági kutatás területén. Kivételes, nemzetközileg elismert hozzájárulást tett az agrártudomány minden területén (kutatás, oktatás, elkötelezettség, szolgálat és vezetés). Világszerte vezető szerepet tölt be a kannabiszkutatásban, és a kannabisz gyógyászati értékének megerősítésére összpontosít.

Kategóriák: TECHNOLÓGIA ÉS KUTATÁS

Első helyezett: Alfiya Kayumova, Lettország

Alfiya vállalkozó és mezőgazdasági technológiai szakértő, aki több mint 10 éves tapasztalattal rendelkezik az üzletfejlesztés, a befektetési banki tevékenység és a mezőgazdaság területén. A Green Growth társalapítójaként és vezérigazgatójaként kritikus információkat szolgáltat a gazdáknak a szántóföldi teljesítményről és a terméshozam-adatokról, segítve őket a ráfordítások, például a műtrágya és a vetőmagok nem hatékony felhasználásának problémájának megoldásában, ezáltal növelve a jövedelmezőséget.

Második helyezett: Stefanie Hartje, Németország

Stefanie a vállalat több funkcióját egyesíti egy személyben: ő a vállalatvezető, vezető tudós és mentor, valamint több részleg integrációjáért is felelős. Kulcsszerepet játszik a legmodernebb tudományos technikák előmozdításában a burgonyanemesítés területén. Elkötelezettségével és innovatív ötleteivel döntő szerepet játszik abban, hogy a burgonyát alkalmassá tegye a jövőre, megerősítve azt a mezőgazdaság olyan kihívásaira, mint az éghajlatváltozás, a szárazság és a növényvédő szerekről való lemondás.

Harmadik helyezett: Solvejg Kristensen, Dánia

Solveig az Eye-Grain ügyvezető igazgatója, egy olyan vállalaté, amely folyamatosan új technológiákat vezet be az ágazatba, és elsőként figyelte a konténerek nedvesség- és CO2-szintjét, hogy a forró pontokat és a rovar- vagy gombás fertőzés korai szakaszban felismerje. Kutatásokat végez az Aalborg Egyetem számára, számos tudományos publikációban idézik, és a mentális egészség javítását és a stressz csökkentését célzó intézkedéseket támogat alkalmazottai számára.

A díj világszerte a nők mezőgazdaságban való részvételét segíti elő

„Egyre több nő alakítja a mezőgazdaság jövőjét saját gazdaságának vezetőjeként, illetve a vállalatoknál, a kutatásban vagy a tudományos életben. Világszerte egyre több nő a fenntartható élelmiszertermelés kezdeményezője és mozgatórugója” – mondta Freya von Czettritz, a DLG Holding vezérigazgatója. „A Women in Ag Award elismeri ezt az elkötelezettséget, és elmeséli az inspiráló nők mögött álló történeteket. Az Agritechnicán szeretnénk ennek a témának a megérdemelt figyelmet szentelni” – teszi hozzá.

„A tavalyi EuroTier kiállításon történt sikeres premier után nagy örömünkre szolgál, hogy a DLG-vel közösen immár második alkalommal adhatjuk át a díjat” – mondta Kim Schoukens, a digitális Women in Ag Magazine főszerkesztője. „A versenyre érkezett nemzetközi visszhang elsöprő volt. Idén 38 országból 132 nő jelentkezett. A pályázók mezőnye kivételesen magas színvonalú volt, ami aláhúzza a nők növekvő jelentőségét a mezőgazdaságban” – mondja.

A Women in Ag Award 2023 díjátadó ünnepségére az Agritechnica kiállításon kerül sor november 15-én, 16:30-17:00 CET, 24-es csarnok, DLG A06-os stand.