Európai kertészek megtanították sárgarépát termelni az egyiptomi kollégákat. Most azok annyi áruval rendelkeznek, hogy Európán kívül, a Közel-Keleten és Afrikában is piacokat kell keresniük.
„Nubariában 400 hektáron, míg Wadi El Natrunban mintegy 1200 hektáron termesztünk sárgarépát. Nemrégiben holland és spanyol szakértőkkel működtünk együtt annak érdekében, hogy javítsuk az egyiptomi termékek minőségét és az alapanyagok szabványait. Az együttműködés a termékeink versenyképességének növelését célozta. Ennek eredményeként az idei év minőségi szempontból sokkal jobb volt az előző szezonhoz képest” – mondja Rajan El Savi, az Egyptian-Emirati Import & Export elnöke.
Bár a szezon kezdetben lassan indult, az európai kereslet mostanra helyreállt – magyarázza El Savi. „A szezon elején a sárgarépa iránti kereslet meglehetősen gyenge volt, mivel Európában – különösen Lengyelországban és Hollandiában – nagy mennyiségben állt rendelkezésre. Ekkor még az egyiptomi termék is drága volt a versenytársakhoz mérten. Az idény előrehaladtával azonban egyre erősödött a kereslet, és mostanra az egyiptomi sárgarépa a minőség és az ár tekintetében is a legjobb választásnak számít.”
Az egyiptomi kereskedőcégnek ebben az évben számos új piacra sikerült betörnie, például elérték Szlovéniát, Lengyelországot és Spanyolországot is. Emellett erős ügyfélbázist építettek ki Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Portugáliában, Belgiumban és Magyarországon is. Ez elégedettséggel tölti el a cégvezetést. Ugyanakkor a régióban elérhető, nagy mennyiségű sárgarépa arra ösztönözte az egyiptomiakat, hogy alternatív piacokat is keressenek a Perzsa-öbölben, a Közel-Keleten és Afrikában, amelyek képesek felszívni a készleteiket. Ezeket sikerült is megtalálniuk.
„Jelenleg erős a sárgarépa iránti kereslet, ami lehetővé teszi számunkra, hogy az általunk kínált minőséghez igazodó árakat állapítsunk meg” – összegez El Savi.