fbpx

Ukrajna önmagát is felülmúlja az unió repcepiacán

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 október 20.

A futó értékesítési szezonban Ukrajna messze felülteljesít: nemcsak a többi potenciális beszállítót körözi le az EU repcepiacán, de önmaga tavalyi teljestíményét is jócskán felülmúlja. A helyzet azonban hamarosan változik, és egy másik exportőr veszi át az ukránok szerepét az európai piacon.

repce kézben
Forrás: AI által generált kép

A futó szezonban, 2024. október 6-ig 1,41 millió tonna repce érkezett az EU-ba, ami 17%-kal több, mint az előző év azonos időszakában. Ennek oka, hogy idén átlag alatti termést takarítottak be az uniós tagállamokban, ezért óriási volt a kereslet az olajmag iránt.

Időarányosan 60%-kal több ukrán repce érkezett

Ukrajna továbbra is a legfontosabb ellátója a térségünknek. A beérkezett bő 960 ezer tonnával 68%-os importrészesedéssel bír a beszállítók körében. Tavaly ilyenkor még csak 600 ezer tonnánál jártak az exportőreik, ami az EU-ba érkező repcemennyiség 60%-át tette ki. Az elemzők szerint azonban Ukrajna nem tudja majd tartani ezt a tempót a következő hónapokban, mivel idén náluk is negyedével kevesebb repcét arattak, így értelemszerűen kivitelre is kevesebb jut az olajmagból. 

A további dobogósok

Az EU repcebeszállítói közül a második helyen Ausztrália áll 352 ezer tonnás mennyiséggel és 25%-os importrészesedéssel. Ők csak enyhén, 3%-kal növelték a beszállított volument a tavalyi év azonos időszakához képest. Moldova 56 ezer tonnával a harmadik helyen áll, innen fele annyi repce sem érkezett, mit tavaly. (Moldován keresztül ukrán eredetű olajmagszállítmányok is jócskán érkeznek az EU-ba.)

Kanadában is eldörrent a startpisztoly

Október 6-ig Kanada még csak csekély mennyiséggel jelent meg Európában, de ez a helyzet drasztikusan változni fog. A kanadai kanolatermés ugyanis kiváló lett, Kína pedig gyakorlatilag kiesett az importőrök köréből, így az észak-amerikai exportőrök számára az uniós piac kínálkozik a felesleg levezetésére. Mivel a kanadai repce alapvetően GMO, ezért csak biodízelgyártásra hasznosítható az EU-ban.

Ez a cikk is érdekelheti: Ukrajna sem tudta elvetni a tervezett mennyiségű repcét.