fbpx

A háború csodát tett az EU és Marokkó agrárkereskedelmében

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 október 16.

Az Európai Unióba irányuló marokkói zöldség-gyümölcs export az elmúlt három évben évente cc. 5%-kal nőtt, és már meghaladja a 1,5 millió tonnát. Az árak a háború hatására azonban úgy alakultak, hogy hét év után az EU fordítani tudott az agrárkereskedelmi egyenlegén Marokkóval szemben.

paradicsom
Marokkó legfontosabb agrárexportcikke az EU-ba: paradicsom (fotó: Horizont Média)

A háború újra árazta a termékeket

A marokkói mezőgazdaság a munkaerőpiac több mint 35%-át foglalkoztatja, és exportteljesítménye 12%-kal járul hozzá az ország GDP-jéhez. Az unió területére csökkentett vagy nulla vámmal léphetnek be a marokkói termékek, a kereskedelmi liberalizáció 2012-ben lépett érvénybe. 2015-től 2021-ig az EU agrárkereskedelmi egyenlege folyamatosan negatív volt Marokkóval szemben, olyan sok zöldséget, gyümölcsöt és olívaolajat szállítottak az unióba. 2022-ben fordult a kocka, és az EU vált nettó exportőrré, köszönhetően a szántóföldi termények és az állati termékek megnövekedett exportértékének.

EU Marokkó agrárkereskedelem
Forrás: EU Bizottság

Paradicsomot búzáért

Marokkó keményen dolgozik azon, hogy termelési szabványait az EU minőségi, növény-egészségügyi, élelmiszer-biztonsági és fenntarthatósági követelményeihez igazítsa. Tavaly az EU-ba irányuló marokkó agrárexport felét a zöldségek tették ki, harmadát pedig a gyümölcsök és magvak. Az olívaolajjal együtt ezek adják a teljes uniós exportjuk 88%-át. Fő európai célországaik: Franciaország, Németország, Hollandia, Spanyolország és Olaszország. Az importjuk javát a gabonafélék adják, az előző szezonban a Marokkóba érkező búzaszállítmányok 80%-a az EU országaiból (főként Franciaországból) származott.