fbpx

Ezért nem hozott érdemi drágulást a szilvahiány

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 szeptember 29.

Az EU legnagyobb szilvatermelőit fagyok, majd esők sújtották idén, míg az import legfőbb forrása, Moldova az aszálytól szenvedett, ahogy a balkáni régió is. A különböző régiók betakarítási ideje összecsúszott.

szilva betakarítás
Nálunk jóval kisebb volt a terméskiesés, mint a konkurens országokban (fotó: Horizont Média)

Moldova sem tudott segíteni

Az időjárási körülmények miatt a megszokottnál korábban indult a moldáv szilva betakarítása és exportja. Júliusban és augusztusban 17,7 ezer tonna gyümölcsöt szállítottak ki, ami azt sejteti, hogy a szezon végére nem lesz meg a tavalyi 78 ezer tonnás kivitel. A helyi szakemberek arról beszélnek, hogy a klímaváltozás miatt mindenütt át kell térni az öntözéses gazdálkodásra és a klimatizált tárolásra. Ezenkívül stabil partneri együttműködésekre van szükség mind a termelésben, mind az értékesítésben.

Az EU-n belül is egyre nehezebb a szilvatermesztők dolga. Idén Németországban és Lengyelországban a termés csökkenése volt tapasztalható a fagyok és az esők miatt, az elemzők a tízéves átlag alatti terméssel számolnak. Ezért erős importigény jelentkezett Szerbia, Észak-Macedónia és Moldova szilváira. Sajnos a magas hőmérséklet miatt a különböző régiók betakarítási ideje összecsúszott, így a hiány ellenére az árak nem tudtak érdemben növekedni – legalábbis nálunk. (Lásd: A tavalyinál 40%-kal drágább moldáv szilvára is akadt vevő.)

Régi árak, megfelelő hozam

A hazai szilva júniustól szeptember elejéig volt jelen a piacon, és a szezon elején voltak a legjobbak az árak. Augusztus elejéig 550 forintos átlagáron lehetett a gyümölcsöt értékesíteni, majd hirtelen 330 forintra csökkent az ára. A legtöbb gazdaságban hellyel-közzel a tavalyi és tavaly előtti árszintet érvényesítették a termelők, miközben a hozamokban jóval kisebb visszaesést szenvedtek el, mint a konkurens nemzetek gazdálkodói.

Mostanra a balkáni szilva nagy volumenű értékesítése véget ért, Németország és Lengyelország is lezárta a szezont. A moldovai termelők azonban a jobb árakra várva visszatartották a szilvájuk egy részét. A kínálat csökkenésével ezek a le nem szerződött tételek most magasabb áron találnak vevőre. A várakozások szerint az idei szilvaértékesítési szezon szokatlanul korán ér véget. Normál években november végéig tart a nagy volumenű kereskedés, idén azonban október közepére elfogy a szilva.