fbpx

Esőből is megárt a sok, nem ezt vártuk

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 szeptember 16.

Hétfőről szombatra aszálymentessé vált az ország. Az özönvízszerű esőzések azonban nem tették boldogabbá a termelőket. Minőségi és mennyiségi veszteségek várhatók a betakarításban.

Nem most és nem ennyit vártunk (fotó: Horizont Média)

Nagyon sok víz zúdult ránk

A hét utolsó napjaiban az ország nagy részén 30-50 mm csapadék hullott le, de Sátoraljaújhely környékén 90 mm eső zúdult a földekre. A betakarítás mindenütt megakadt, mennyiségi és minőségi veszteségek várhatók a termésben. Csak a soroló repcék örülhetnek az éltető víznek, másutt viszont alkalmatlanná vált a talaj előkészítése a vetéshez.

aszály megszűnt
Megszűnt az aszály (forrás: met.hu)

Az alföldi gazdaságokban sokfelé a kukorica vált elsőként betakaríthatóvá, de már vágható volt a szemescirok, a napraforgó, helyenként a szója is. Szinte mindegyik táblába egyszerre kellett volna odaérni a kombájnnal. A déli vármegyékben a tengeri betakarításának nagyjából a felénél jártak a gazdaságok, az északiakban pedig a napraforgó aratásával voltak hasonló készültségben, amikor leszakadt az ég.

Bármelyik cséplésre váró növényt tekintjük, a betakarítás előtti áztató eső csak rontani tud a minőségén. Aki eddig abban reménykedett, hogy nem indul el a toxintermelés a kukoricacsöveken látható penészgyepekben, már nincs mibe kapaszkodjon. A napraforgó beltartalma romlani fog, a szója pergésre hajlamossá válik, a már száraz cirok pedig alaposan visszanedvesedett, biztosan költeni kell a szárítására.

Meleg szelek jönnek

Szerdától 10 napon át 22 fok fölé emelkedik napi maximum hőmérséklet, és egészen október közepéig 15 fok fölött marad. A csütörtököt-pénteket jellemző szeles, meleg időjárás sokat szárít majd a földeken,hogy pár napos időablakot nyisson azok számára, akik még elvetnék a repcét, mire újra megérkezik az eső. Ne a naptárt nézzük, nem vagyunk elkésve a művelettel. A meteorológusok szerint az októberi hőmérséklet 1-1,5 fokkal fogja meghaladni a sokéves átlagot, ahogy a decemberé is (Lásd: Mikor vessek? Ilyen lesz az ősz és a tél időjárása.) Ez azt is jelenti, hogy a kukoricatermelés veszteségeit valószínűleg nem növeli tovább a szárítás költsége.