fbpx

Zöldnap a Hargitán – 47. Burgonyanap Gyergyóalfaluban

Írta: MezőHír-2024/9.lapszám cikke - 2024 szeptember 15.

A Bács Gazda-Coop Kft. vetőburgonya-nagykereskedő partnercégünk meghívására vettünk részt azon a 4 napos székelyföldi szakmai úton, melyen burgonya- vagy, ahogy arrafelé mondják, pityókaföldeken és kiállításon is jártunk.

Mint Szabó Lajos, a Bács Gazda-Coop Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, számukra 15 éve kezdődött ez az üzleti kapcsolat a Székelyfölddel, ami a pityóka hazája, ott termelik ugyanis a romániai vetőburgonya-szükséglet 70–80%-át, ott a legalkalmasabbak az ökológia viszonyok a termesztésre. A helyi termelőkkel való szakmai együttműködéshez az egyik plusz motiváció az volt, hogy ott nincsenek nyelvi nehézségek, a másik pedig a hazafias indíttatás. Szabó Lajos először Csíkszeredán és Sepsiszentgyörgyön tett látogatást, és egyeztetett a helyi termelőkkel. Már akkor látszott: az csak városi legenda, hogy Romániában elmaradottak a termelési viszonyok, mivel már abban az időben is igen magas színvonalon termeltek.

Biztató az idei székelyföldi burgonyatermés

Pityókatermesztők összefogása

Ioan Moroianu, a Román Nemzeti Burgonyaszövetség (FNCR) ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a 47. Pityóka Zöldnap célja, hogy az ország minden pontjáról érkező pityókatermesztők minél több információt kapjanak, új technológiákat és üzleti lehetőségeket ismerjenek meg. A Burgonyaszövetség felkarolja a helyi gazdák problémáit, és ezen az érdekképviseleten keresztül lehetőség van azok megoldására is.

A Zöldnap fő szervezője mindig a Burgonyaszövetség és a Brassói Burgonyanemesítő Intézet, továbbá az adott évi helyszínt biztosító valamelyik székelyföldi megye, mint pl. Bákó, Maros, Kovászna, Hargita vagy épp Brassó vagy valamely vállalat. Minden évben más a tematika és a helyszín. Újabb és újabb résztvevők „nőnek ki a földből”, kerülnek a piacra, akik a helyszínt adják az eseményhez; volt már házigazda burgonyafelvásárló-raktár, de burgonyapehely-előkészítő cég is. Ez az első év, hogy a french fries burgonyatermesztést és -feldolgozást mutatják be az első és eddig egyetlen ilyen kelet-európai gyárban, a Baradi Agro SRL-nél. Így most ebben a témakörben kapnak információkat a termelők a technológia, a fajták, a növényvédő szerek, a műtrágyázás, a feldolgozás és raktározás vonatkozásában. Szeretnének lehetőséget biztosítani a gazdáknak, hogy a teljes folyamatot végig tudják vinni a termesztéstől a feldolgozásig, egy kezdő farmer pedig minden információt megkapjon ahhoz, hogy a teljes folyamat első láncszemeként beszállító lehessen egy adott feldolgozóba.

Szabó Lajos  és Bíró András
Szabó Lajos ügyvezető és Bíró András kereskedelmi vezető

A Bács Gazda-Coop bemutatóparcellái Székelyföldön

A déli területeken, a román Alföldön – mely a Kárpátoktól a Dunáig terjed –is szeretnének ilyen rendezvényt tartani. Ott mintegy 10 ezer hektáros területen termelnek pityókát, de a farmerek többsége 2-3 hektáros, így információ és technológia szempontjából is korszerűtlenebbek. Őket nehéz bevinni az integrációba, mert inkább közvetlenül a helyi piacon adják el a termésüket.

A rendezvényen a 33 kiállító cégen kívül az éppen folyó aratási munkálatok mellett is részt vett 500 látogató. A szakmai napon az előadások után a résztvevők megtekinthették a kiállító inputcégek standjait és a szántóföldi bemutató színvonalas parcelláit.

Garantált eredetű székelyföldi vetőburgonya

A rendezvényen a Bács Gazda-Coop Kft. (BGC) 2007 óta vesz részt kiállítóként, elsősorban kapcsolatépítési céllal. Azonban az esemény egyik hozadéka a minden év októberének első hétvégéjén megrendezett Kiskunhalasi Burgonyanapok is, melynek szervezője a BGC. A másik, hogy elkezdtek termeltetni olyan fajtákat, amelyeket jó eredménnyel és olcsóbban tudnak értékesíteni a magyar gazdáknak, mint a nyugat-európai előállítókét. Ökológiailag jobbak itt a feltételek, a magaslati területeken teljesen másképp jelentkezik a levéltetű-fertőzöttség, mint a magyar Alföldön, sokkal nagyobb biztonsággal lehet azt elkerülni. Romániában lényegesen komolyabb a burgonyaágazat támogatottsága az állam részéről, és az uniós támogatások is célzottan mennek erre a területre. Az ottani gazdák intenzív és látványos fejlődését mutatja, hogy van olyan gazdaság, ahol néhány éven belül lecserélték a gépparkjukat, tárolóházakat építettek, és csomagoló gépsort is telepítettek. Így a jelentős hozzáadott értékkel lényegesen magasabb bevételre tesznek szert ezek a termelők.

Burgonyavetőmag-termesztés 1400 m magasan

A BGC kizárólag fémzárolt vetőburgonyát vásárol fel a kinti partnereitől. A szlogenjük: Garantált eredetű székelyföldi vetőburgonya. Székelyföldön termeltetnek például Desiree fajtát, amelynek az alapanyagát szuperelit dán importtal biztosítják a partnereknek, akik abból kiváló minőségű burgonyát tudnak előállítani.

A házigazda

A Baradi Agro SRL a második burgonyafeldolgozó, ahol ezt a rendezvényt tartják. A gyergyóalfalui telephelyen 4 burgonyatározójuk van, melyek összesen75 ezer tonna/év burgonya tárolására alkalmasak, de a kapacitásuk akár évi 97 ezer tonnára is növelhető. Ezenfelül Gyergyóremetén van két burgonyafeldolgozójuk. Az egyik egy gyorsfagyasztotthasábburgonya-üzem, amely évente több mint 40 ezer tonna végtermék előállítására alkalmas, a másik pedig egy évi 4 ezer tonna burgonyapehely készterméket előállító egység. Az ehhez szükséges speciális burgonyafajták termesztéséhez 4 éve folyamatos kapcsolatban vannak a gazdákkal, akik a tudás elsajátításával évről évre egyre nagyobb mennyiséget tudnak termelni bérszerződés keretében. Idén már 43 ezer tonna alapanyag lesz, jövőre pedig elérhetik a maximális kapacitást, a 80 ezer tonnát. A rendezvény házigazdájaként céljuk a Rusty burgonya bemutatása és újabb beszállító termelők keresése. A székelyföldi megyék a gyárnak kb. 8-9 havi kapacitását tudják lefedni, de szeretnének szerződni melegebb éghajlatú, korai fajtákat termelő dél-romániai és magyar határhoz közeli gazdaságokkal is. Van is már olyan együttműködés magyar termelőkkel, akik ebben az évben 35 hektáron termelnek nekik, előreláthatólag 1,5 ezer tonna burgonyát, de jövőre már 500 hektárra szerződnek. Dél-Magyarországon a Gyulától Békéscsabán át egészen Szegedig húzódó területeken megvan a tudás, az akarat és megfelelő gépesítettség is. A burgonyával kapcsolatos szakmai tapasztalat hiányzik még, de a Baradi Agro agronómusai az ültetéstől a betakarításig segítik a termelőket.

A Baradi Agro burgonyatárolója a háttérben

A kezdetek óta a román hatóságok az ún. ELISA-teszttel minősítették a vírusfertőzöttséget, ami szinte 100%-os biztonsággal ki tudja azt mutatni, szemben a korábbi magyar gyakorlattal, a ránézésre történő ellenőrzéssel. A BGC másik célja, hogy a nyugat-európai partnerek fajtáit eladják a székely termelőknek. Például Csíkszentkirály „beleszeretett” a francia Nazca fajtába, amit a magyar vállalat szállít nekik. A Bács Gazda-Coop az idei évtől Németország egyik legnagyobb burgonyás cégét, a Solana Deutschlandot (és Solana Hollandot), velük együtt összesen jelenleg 8 külföldi burgonyavetőmag-forgalmazó céget képvisel Magyarországon és a környező országokban egyaránt.

Bemutatóparcellák

A termelői partnerlátogatások során kiváló állapotú burgonyákat láttunk. A fitoftórának alig volt nyoma, köszönhetően a megfelelő mennyiségű csapadéknak és az öntözésnek. Az már látszott, hogy hacsak nem lesz valami természeti katasztrófa, akkor idén jó minőségű és mennyiségű termés várható. Egyes szaporítótáblákon már a deszikkálást is elvégezték, ami egyelőre többnyire vegyszeres úton történik, de vannak próbálkozások mechanikai, égetős, elektromos sokkolásos módszerekre is.

A magyar cég a székelyföldi Zöldnapon és a hazai burgonyás eseményeken kívül minden évben részt vesz az Európai Burgonyaszövetség által szervezett Potato Europe rendezvényein is, ahol a szakma élvonalában lévőknek szinte kötelező a megjelenés.

Találkozzunk 2024. október 4-5-én a X. Kiskunhalasi Burgonyanapokon!

Szerző/Fotók: Sós Rita