fbpx

Portfóliónk a bevált kukoricahibridek mellett 2024-re is tartogat újdonságokat

Írta: - 2023 november 13. -Hirdetés

Az évjáratot nem, a stabilan jó teljesítményt viszont garantálja a SAATEN-UNION.

A 2023-as sokkal inkább mondható kukoricás évnek, mint az előző kettő, de így is jelentős különbségeket tapasztaltunk az ország egyes termőtájain. Ugyan a betakarítások még zajlanak, egy szárazabb és egy „szerencsésebb” helyszínről már tudunk idei eredményeket mutatni az érdeklődőknek. Nagy potenciállal rendelkező portfóliótagjaink teljesítményét 2023-ban is a Magyar Kukorica Klub tanúsította.

A KABANERO egy FAO 340-es új kukoricahibrid kimagasló terméspotenciállal, vetését 65 000 termőtő/ha-os vetéssűrűséggel ajánljuk. Megnyerő habitusának, alacsony csőillesztésének, vékony csutkájának köszönhetően könnyen és jól ütemezhetően betakarítható, az őszi hibridbúzavetéseknek időben helyet biztosítva. Erős gyökérzetének és stabil szárának köszönhetően a betakarítás megcsúszásakor is biztonsággal állva marad. Az elmúlt évek és az idei eredmények alapján méltó vetélytársa akár a későbbi hibrideknek is. 

A kihívásokkal és nehézségekkel sújtott 2022-es évben a Magyar Kukorica Klub kísérleteiből 5 helyszín lett értékelhető, ebben az összevetésben új DUELING (FAO 390) nevű hibridünk nagyszerű eredménnyel a 3. helyen végzett. Stressztűrés tekintetében rendkívül meggyőző alkalmazkodóképességről tett tanúbizonyságot, hiszen a legmagasabb termésszinten a legjobb eredményt érte el, míg a legalacsonyabb termésszinten hajszál híján csúszott le az első helyről. Idei nagyparcellás kísérleti helyszíneink közül az aszályos időjárás talán leginkább a mezőberényit sújtotta, ahol a hibrid megnyerte a fajtasort. Vízleadása is igen meggyőző, ami különösen fontos szempont a jelenlegi szárítási költségek mellett.

A SYNOPSIS (FAO 390) 2022-ben is szép eredményre volt képes: a Magyar Kukorica Klub Top 20 kísérleteiben 5. helyezést, 2021-ben pedig a GOSZ–VSZT–NAK posztregisztrációs kísérletekben 4. helyezést ért el. Az eddigi eredmények alapján bátran állíthatjuk, hogy a SYNPOSIS minden körülmények között megállja a helyét a legjobb hibridekkel összehasonlítva is.

Érésidejét tekintve legkésőbbi portfóliótagunk a KABARETTO (FAO 430), melyet bármilyen termesztési feltétel esetén bátran ajánlunk. Technológiai kísérleteink alapján hektáronkénti 65 000-es tőszámon nyújtja a legnagyobb teljesítményt. Szárazabb körülmények között is megbízhatóan termő, egészséges, cső- és szárfuzáriumra nem hajlamos hibrid. Korai fejlődése és vízleadása dinamikus, így ebben a tekintetben is remekül teljesít.

A REPLIK (FAO 380) rendkívüli alkalmazkodóképességét a különböző termőhelyi és időjárási feltételekhez a legtöbb hazai kísérleti rendszerben bizonyította. Első kiemelkedő eredményét a Magyar Kukorica Klub 2017-es Top 20 kísérleteiben érte el, amelyekben a hazai helyszínek tekintetében a legjobbnak bizonyult. Az elmúlt évek tapasztalatai alátámasztják a REPLIK rendkívüli termőhelyi stabilitását. Kiemelendő a hibrid vízleadási dinamikája is, aminek köszönhetően nagy terméspotenciál mellett minimalizálhatók a gazdák szárítási költségei, magasabb profithoz juttatva partnereinket.

SAATEN-UNION kukoricahibridek demo kísérlet

Az idei évben nemzetközi portfóliónk korai silószegmensének egyik éllovasát emeltük be kínálatunkba. A NOVIALIS (FAO 320) megbízhatóan magas szárazanyag-, közepes keményítőtartalmú és emészthetőségű, valódi silóhibrid. Évek óta bizonyít különböző körülmények, termelési feltételek mellett lengyel-, cseh- és németországi kísérletekben, kiemelkedő teljesítményt nyújtva.

SAATEN-UNION Novalis kukoricahibridek teljesítmény

A fenti kukoricáinkon kívül természetesen figyelmébe ajánljuk többi, a hazai adottságok mellett nagy potenciállal rendelkező, kiemelkedő vízleadású hibridünket, mint a BARINGTON (FAO 350), BADIANE (FAO 360) és az SU RAPIROL (FAO 360), illetve FILIGRAN (FAO 520) nevű késői silókukoricánkat is.

Friss kísérleteink eredményeit folyamatosan közzétesszük honlapunkon és a Facebookon, valamint személyesen területi képviselő kollégáink is állnak rendelkezésére.

Marsai Viktor
termékfejlesztő