fbpx

A környékünkben nincs olcsó gabona, a szerbeknél sem

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 szeptember 14.

Búzából és kukoricából is a 8 százalékkal lett rosszabb az uniós termés, mint az ötéves átlag, eközben a szerbek és az ukránok sem zárnak jó szezont. Ukrajnában a napraforgóval is nagy gondok vannak.

kukorica aratas
A román termés a miénkénél is rosszabb (fotó: Horizont Média)

Kukoricatermés

Az Európai Unió (EU) kukoricatermése a becslések szerint 59 millió tonna lehet idén, a várható mennyiség 1,5 millió tonnányit „olvadt” augusztus folyamán, és már 8 százalékkal rosszabbnak látszik, mint az ötéves átlag. Uniós szinten a termésátlagot 6,86 tonnára teszik szemben a tavalyi 7,47 t/ha-ral. (Az ötéves átlag 7,2 t/ha.).

Az USDA jelentése egy térképet is tartalmaz Európa augusztusi NDVI- képéről. Eszerint Magyarország, Románia és Szerbia kukoricatermő körzeteit érintette legnagyobb mértékben az aszály. Ez azt jelenti, hogy a feldolgozók terve, miszerint Szerbiából egészítik ki a hazai termést, korántsem lesz olcsón megvalósítható.

Romániában egy hónap alatt mintegy egymillió tonna kukorica semmisült meg, a teljes termést most 7,8 millió tonnára teszik. Az ország a jobb években dupla ennyit termel, 14–17 millió tonnát, akár a francia kibocsátást is túlszárnyalja. Idén azonban a gallok fognak 14 millió tonnát betakarítani, 9–10 százalékkal meghaladva a tavalyi eredményt is. Magyarországon 0,7 millió tonnával tovább csökkentették a várható mennyiséget, így az most a hivatalos becslés szerint 5,2 millió tonnán áll. Mi a jó évjáratokban 8 millió tonnás termést aratunk, 2022-ben viszont 2,8 millió tonnára olvasztotta a mennyiséget a történelmi aszály.

Búzatermés

A jelentés kiemeli, hogy már a búza sem úgy sikerült Európa keleti felén, ahogy az elvárható lett volna. Az EU egészének termését ebből a gabonából is egyre lejjebb korrigálják az aratást követő, pontosító számítások során. Már ott tartunk, hogy a tavalyitól 11 millió tonnával van kevesebb, 124 millió tonna. Ez az eredmény szintén 8 százalékkal rosszabb, mint az ötéves átlag, és annak köszönhető, hogy a növény területe és hozamai is 4-4 százalékkal csökkentek. Búzából viszont a franciák veszítették el a legtöbbet, 1987 óta nem láttak ilyen rossz termést, mint idén (27,5 millió tonna), aminek a rengeteg eső volt az oka. A németek, a lengyelek, a spanyolok és a csehek is nagy veszteségekről számoltak be.

Ukrán veszteségek

Ukrajnában is 7 százalékkal romlottak a búzahozamok idén a tavalyi évhez képest, a betakarított terület viszont 4 százalékkal nőtt, így a végeredmény csak 3 százalékkal lett rosszabb, szűk 22 millió tonna. Napraforgóból ötödével csökkenhet a betakarított mennyiség (12,5 millió tonna), mivel az átlaghozam 2 tonnára eshet. Az első pár ezer hektáron csak 1,6 tonnát adtak a táblák a mérések szerint. Az ország napraforgóolaj-gyártását a korábbi 5,2 millió tonnáról 4,8-ra korrigálták, ugyanekkor az EU napraforgóolaj-importját 2,4-ről 2,8 millió tonnára emelték. (Lásd még a témában: Ezért bízhatunk a jó olajmagárakban.)

Ez is érdekelheti a témában: 35%-os exportcsökkenés néz ki az ukrán kukoricának.