Vezértermék lesz a Solis traktor

Teljes termékpalettával a kiállításon

Hernek Zoltánnal, az Odisys Bt. tulajdonosával nem volt könnyű egy rövid interjút megbeszélni a szezonindító szakkiállításon. A standon folyamatos volt az érdeklődés, amire az a magyarázat, hogy a kiállított termékpaletta érdekelte a látogatókat.

 

Melyek a legfontosabb újdonságok, amiket bemutatnak a standon?

 

– Mondhatjuk, hogy a Solis traktorok ma már cégünk vezértermékei, így ezekkel kezdeném a bemutatást. Mint tudjuk, a Kínából és Japánból és más az unión kívüli országokból importált kistraktorok sokszor nem műszaki vizsgáztathatóak, vagy egész egyszerűen nem felelnek meg a legújabb biztonságtechnikai és környezetvédelmi előírásoknak.

– Sok esetben nagyon idősek és árban nagyon közel állnak az általunk importált Solis traktorokhoz. A Solis kistraktorok 20-as és 26-os mechanikus váltós modelljei mellett itt debütált az új, 26 lóerős, hidromotoros hajtású Solis HST.

– Ez egy rendkívül kedvező árfekvésű erőgép fokozatmentes hidrosztatikus váltóval, hisz a nettó ára éppen csak 3 millió forint fölött van. Nagyobb kertészeti modellkínálatunkból pedig megtekinthetik partnereink a szűkített nyomtávú, 140 cm széles Solis 75 N típusú traktort is, amely elektrohidraulikus kiadószelep-vezérléssel rendelkezik, elöl és hátul 3-3 pár kiadószeleppel, frontfüggesztéssel.

– Ezeknél a traktoroknál is látszik, hogy a gyár felszereltség és minőség tekintetében felzárkózott az Európában már ismert nyugati gyártók mellé. A szántóföldi kategóriában pedig 2020 tavaszától visszatér a Solis 90 Crdi, mely műszaki paraméterei és ára alapján a kategória bajnoka.

– A Solis minden részében minőséget és értéket ad, ilyenek a kistraktorok Mitsubishi dízelmotorjai, a nagytraktorok az 50-90 Le teljesítménytartományban a Carraro olasz hidakkal és váltókkal, a Bosch hidraulika- és üzemanyag-befecskendező rendszerrel. Nincsenek licenc alapján gyártott alkatrészek, mert a Solis csak eredeti alkatrészeket épít be. Ez a minőség kulcsa és az értéktartás kulcsa.

 

Mit mondhatunk el a Goldoni traktorokról, amelyek már régebben szerepelnek cégük kínálatában?

 

– Talán érdemes azzal kezdeni, hogy a Goldoni-paletta teljesen megújult. Az E széria 20–100 LE között az egyformakerekes kategóriában, illetve az új S és Q-szériák 50–110 LE tartományban is szerepelnek a kínálatunkban, míg a bevált és bizonyított Ronin, mint a jó szamuráj, nem változott a 40 és 50 LE-s kategóriában.

– A gyár nagyon kitett magáért, régóta vártuk már ezeket a fejlesztéseket – nemcsak a dizájn, hanem a műszaki tartalom is megújult, minden EU-normának megfelelnek, a Solishoz hasonlóan.

 

Hernek Zoltán, az Odisys Bt. tulajdonosa: a Solis traktorok ma már a cég vezértermékei

 

Eszközök tekintetében mit érdemes leginkább kiemelni?

 

– A Nobili szár- és nyesedékzúzókból, illetve növényvédő gépekből is állítottunk ki, például az erdészeti mulcsozó most először kerül „élesben” bemutatásra. Ezzel a jövő héten már demókörútra is indulunk. Nagy az érdeklődés rá, főleg a legelőtisztítás, illetve a táblaszélek ápolásával kapcsolatban. Megújult a Nobili GEO széria is, ha a növényvédő gépeket vesszük szemügyre.

– Kertészeti gépek tekintetében kiemelném még a pázsit- és parkápolás területén a Grillo szortimentjét, ahol kifejezetten a gazos területek, parlagon fekvő táblák kezelésére használható gépeink vannak, 7-8-9 cm3-es hidrosztatikával, 18-30 LE közötti teljesítménytartományban, amely mellett természetesen a klasszikus gyűjtőtartályos gépeinkre is felhívjuk a figyelmet, 280-1500 l-es tartálytérfogattal.

– Hoztunk még a standra mélyforgató erdészeti ekét, illetve nem feltétlenül a mezőgazdasághoz kapcsolódó terméket, egy régi kedves francia partnerünk, a Cochet speciális motorszállító trélerét. A hazai piacon abszolút újdonság, ötletes megoldásként összecsukható, csak egy komódnyi helyet foglal el a garázsban.

– Nagy érdeklődésre számítunk a 800 kg-os teherkapacitású eszköz iránt a motor- és quadtulajdonosok részéről. Fontos érdekesség még a kistraktorokhoz kifejlesztett, önálló hidrosztatikával rendelkező vontatott seprőgépük 400 l-es tartállyal, magasra billentő kivitelben.

Hernek Zoltán interjú NOBILI odisys Solis szakkiállítás szárzúzó