fbpx

Flavo Plant az őszi búzatavaszi kezelésében

Írta: Szerkesztőség - 2020 március 23.

2019-ben országszerte komoly problémát okozott a fuzárium és a gabonafélék toxinterheltsége.

A szűk vetésforgó (2019-ben a szántóterület 58%-án termeltünk gabonaféléket) és a gombafertőzéseknek kedvező időjárási változások miatt a tavalyihoz hasonló problémás évjáratok gyakoribb előfordulásától kell tartani. Ugyanakkor a hatóanyag-kivonások miatt az olcsóbb, de jó biológiai hatékonyságú készítmények kiesnek/kiestek a termelők kezéből.

Az elmúlt évben őszi búzában országos kiterjedtséggel elvégzett DON-toxin mérések eredménye a Flavo Plantot használó üzemeknél átlagosan 395 ppb volt. Szélsőértéknek 600 ppb bizonyult, ami az élelmezési határérték (1250 ppb) felét sem érte el.

Miben nyújt segítséget és hogyan célszerű a technológiába építeni a Flavo Plantot?

Vetéseink kondicionálását már a tavaszi gyomirtással célszerű elkezdenünk. A megfelelő téli lehűlés hiánya miatt a különböző levélbetegségek korábban jelentkezhetnek. Különösen igaz ez kedvezőtlen elővetemény, továbbá szakszerűtlen tápanyag-gazdálkodási gyakorlat esetén.

Korai lisztharmat, sárga rozsda, helmintospórium, fuzárium tünetek jelentkezése előtt a Flavo Plant 0,6–1 l/ha dózisával megfelelő védelmet biztosíthatunk fertőzésekkel szemben. A jobb kondicionáló hatás érdekében érdemes a Flavo Plantot kombinálni réz-, kén- és foszfortartalmú lombtrágyákkal vagy tribázikus rézszulfát tartalmú készítményekkel.

A kijuttatáskor figyeljünk oda a fedettségre! Ne essünk abba a hibába, hogy a kis lombfelület miatt igen alacsony lémennyiséget választunk! Ezzel a kezeléssel a stresszben lévő vetéseket átsegíthetjük a kritikus ponton. Megfelelő szintű állományhigiénia kialakításával a későbbi fertőzések kockázata érdemben csökkenthető.

A szárba indulástól zászlóslevél terülésig – különösen akkor, ha az első kezelést ebben a fenológiai időszakban végezzük – nem elégséges a kontakt hatóanyagok alkalmazása az intenzív növekedés miatt. Ugyanakkor az ilyenkor 0,6–1 l/ha dózisban kijuttatott Flavo Plant kiváló tartamhatásának köszönhetően hosszantartó védelmet nyújt az alsó leveleknek.

Kombinációban alkalmazva a jó viaszoldó képesség miatt fokozza a partner készítmények hatékonyságát. Kalászhányást követően a kifejlett növényzet védelmében ismét megfelelő hatékonysággal használható a Flavo Plant. A fuzárium elleni védekezést virágzás kezdetéig 1 l/ha dózisban kell elvégezni.

Természetesen a fuzáriumfertőzés szempontjából kitett, kalászhányástól viaszérésig tartó körülbelül 5 hetes időszakot lefedő védelmet egy kezelés nem ad. Ugyanakkor a Flavo Plant egyszeri, a virágzás kritikus időszakát megelőző kijuttatásával 2019-ben számos helyen a kémiai kontrollt fölülmúló eredményeket értünk el toxinterheltség tekintetében.

Amennyiben az időjárás, kedvezőtlen elővetemény stb. miatt a szemfejlődés kezdeti időszakában jelentkezik a fertőzés kockázata, a készítményt szinte egyedülálló megoldásként használhatjuk. Az ilyen esetben elvégzett kezeléssel egyszerre védjük a búzát a másodlagos fuzárium, illetve az elmúlt években június első felében jelentkező vörös rozsda fertőzésekkel szemben.

Mindezt anélkül, hogy figyelnünk kellene az élelmezés-egészségügyi várakozási idők betartására. A Flavo Plant ugyanis várakozási idő betartása nélkül használható.

 

Kalászhányást követően ismét megfelelő hatékonysággal használható a Flavo Plant

A Flavo Plant várakozási idő betartásanélkül alkalmazható

 

A kalászvédelmi kezelés(ek)nél is hangsúlyos szempont legyen a megfelelő fedettség kialakítása! Normál körülmények között legalább 250 l/ha lével dolgozzunk! A virágzás és a szemfejlődés időszaka energiaigényes fenofázis. Segítsük a növényeket foszfor-, réz-, mangántartalmú lombtrágyával.

Alkalmazásuk növény-egészségügyi hozadék mellett beltartalom tekintetében sokszorosan megtérül. A lombon keresztül történő növénytáplálás hatékonyságát a Flavo Plant, természetes komplexképző hatásának köszönhetően, érdemben javítja. Kombinációban az alsó dózisok alkalmazása is elégséges.

Az elmúlt évek tapasztalatai bizonyították a Flavo Plant hatékonyságát. A komplex élettani hatás tartós gombaölő képességgel társul, biztosítva ezzel gabonáink megfelelő védelmét.

 

Építsen fenntartható technológiát, tervezzen hosszú távra!

SZERZŐ: DANKÓ RÓBERT • OKL. NÖVÉNYVÉDELMI AGRÁRMÉRNÖK, [email protected], +36302287435, GOMBOS GERGELY • KERTÉSZMÉRNÖK, [email protected], +36307855276, SZŐKE TAMÁS • OKL. AGRÁRMÉRNÖK, [email protected], +36309449552