fbpx

Évtizedes mélypontról próbál visszatérni az agrárium

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 augusztus 30.

A KSH agrárollóadatai szerint utoljára 2008-ban volt a tavalyinál rosszabb éve a mezőgazdaságnak. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) beszámolója alapján 2024 első felében a műtrágyaforgalom csak annyival lendült fel, amennyivel az árak mérséklődtek. És ezzel még mindig nem tértünk vissza a háború előtti felhasználási szinthez.

kombájn
Nem vásároltunk új gépet és műtrágyából is annyival többet, amennyivel kevesebbe került
(fotó: Horizont Média)

Fogy a pénz

A KSH szerint 2023-ban az agrárolló (az agrárbevételek és termelési kiadások hányadosa) egészen rosszul alakult a termelőkre nézve, 84,9% volt. 2000-ig visszamenőleg csak egyetlen, ennél is rosszabb éve volt az ágazatnak, 2008-ban (84,6%). Az utóbbi 13 évben pedig a 2013-as év közelítette meg valamelyest a mostani helyzetet (90,3%), egy szintén aszályos évjárat után.

agrárolló
Forrás: KSH

2024 első fél évében még mindig nem billentünk vissza az egyensúlyi helyzetbe. A mezőgazdasági termelői árak szintje ugyanis nagyobb mértékben csökkent (-19,6%), mint a termelésre fordított kiadásoké (-12,3%). Ezen belül a növényi termékek termelői ára 24,4 százalékkal, az élő állatok és állati termékek ára 11,1 százalékkal mérséklődött 2023 első fél évéhez képest. A növényi termékek körében a gabonafélék ára 38,8, az ipari növényeké 16,4, a burgonyáé 6,5 százalékkal volt alacsonyabb. Ezzel szemben a zöldségek termelői ára 2 a gyümölcsé pedig 9,3 százalékkal lett magasabb.

Az árcsökkenéssel arányosan vásároltunk

A fentiek fényében nem csoda, ha nem ugrott meg hirtelen a termelők vásárlási kedve 2024 első felében. Tény, hogy 39 százalékkal több műtrágyát vásároltak a gazdálkodók, mint egy évvel korábban, de ez szinte hajszálpontosan megegyezett az árcsökkenés mértékével, ami 37 százalékos volt.

Ha az alábbi grafikonra pillantunk, azt látjuk, hogy a tavalyi évhez képest örvendetes az egyes hatóanyagok felhasználásának növekedése, de még így is messze járunk az utolsó békeév, 2021 számaitól. A viszonylag szerény mennyiség és az árcsökkenés odavezetett, hogy a forgalmazók árbevétele 22 százalékkal visszaesett 2023 azonos időszakához képest. Az év második fele ezen már nemigen javít, mivel ilyenkor jellemzően kevesebb műtrágya fogy, mint a szezon elején.

műtrágya értékesítés

Az egykomponensű nitrogén műtrágyák közül továbbra is a mészammon-salétrom (MAS) a legkeresettebb. A teljes műtrágyaforgalom 53 százalékát is ez tette ki. A második legnépszerűbb termék a szilárd műtrágyák közül a karbamid, ez a teljes műtrágyaértékesítés közel 7 százalékát fedte le. Az oldatműtrágyák közül a Nitrosol/DAM a teljes műtrágyaforgalom 13 százalékát tette ki.

A gépértékesítésben a fentieknél is szomorúbb folyamatot látunk: az egy traktorra kiadott fajlagos összeg 25 százalékkal zsugorodott 2024 első negyedévében, és mivel darabszámra is szinte megfeleződött a vásárolt mennyiség, 60 százalékkal kevesebb pénzt hagytak ott a termelők a gépforgalmazóknál. A kombájnok terén még nagyobb a visszaesés: alig ötödére esett az értékesített arató-cséplők száma. A részletes adatok itt találhatók: Brutálisan bezuhant a traktorok és kombájnok forgalma.

Egyszóval nincsenek jó pénzügyi helyzetben a gazdaságok. A mostani terményár-emelkedés sokak jövőbe vetett bizalmát hozta vissza.