fbpx

Brazília már eladta a szója javát

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 július 07.

Idén legalább 12 millió tonnával kevesebb szójája van a világ legnagyobb termelőjének, és ez az időjárás számlájára írható. Brazília déli tartományaiban meg is roppant a termelők vetési kedve, ami azt vetíti előre, hogy talán jövőre is elmarad a csúcsdöntés a szójatermelésben.

szója
A brazil eladások a megszokott ütemben haladnak, lassan elfogy a készlet (forrás: dtnpf.com)

Nincsenek újabb rekordok

Brazíliában szeptember közepétől január végéig valahol mindig vetik a szóját, február végéig pedig betakarítják a főnövényt. Az idei átlaghozamok 24%-kal rosszabbak voltak a tavalyinál, 3,2 t/ha-t mutat az eredmény. Ennek legfőbb oka, hogy Brazília déli részén több millió hektáron okoztak károkat az áradások. A bevettet terület ellenben nagy volt, a legtöbb becslés szerint közelítette a 46 millió hektárt. Így az össztermés mintegy 147 millió tonna lehet.

A természeti katasztrófa utóhatása, hogy a termelők sem anyagilag, sem „lelkileg” nem tudnak majd nagy bizalmat szavazni a következő szójának. Az elemzők szerint emiatt Rio Grande de Sul tartományban csökkenni fog a 2024-ben bevetett terület. Bár korábban 160 millió tonnás, rekordközeli termést jósoltak a következő évre, ez lehet, hogy éppen ilyen tényezőkön bukik majd el. Hozzá kell tenni, hogy a nagy terméseket jósoló hírek, és a valóban nagy készletek nem tesznek jót az olajnövény árának, így a kármentes régiókban is csökkent a brazil szójatermelés jövedelmezősége.

Normál piaci menetrend

A betakarított termést a gazdálkodók eddig a megszokott ütemben értékesítették, június 10-re a kétharmadát eladták, sőt a jövő évi termés 10-17 százalékára is előszerződtek. Utóbbi érték Mato Grosso tartományra jellemző, ahol a farmerek úgy vélik, a jelenleginél csak rosszabb piaci árak jöhetnek jövőre. Az elemzők összesen 94 millió tonna brazil szója piacra dobásával számolnak az ó termésből. Februártól május végéig Kína egymaga 20,6 millió tonna brazil babra tartott igényt, vásárlásait csak 26%-ban intézte az USA-ból.

A május végi csúcsról július első napjaira 11 százalékot esett a szeptemberi szállítású szója ára a chicagói árutőzsdén, jelenleg enyhe visszakorrekciót mutat. Az európai térség is jól ellátottnak ígérkezik ebből az olajnövényből. További részletek itt: Szójakilátások félidőben.