fbpx

Oroszország bent tartja az olajmagokat

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 augusztus 30.

Az orosz kormányzat határozottan támogatja a belső feldolgozóipart, az olajmagokat igyekszik bent taratani az országban. Nyílt kiviteli tilalom már nincs, magas exportvámok viszont vannak. Az EU saját elhatározásából nem vásárol több repcét és repcedarát Oroszországból.

repce
(forrás: pixabay.com)

Az orosz mezőgazdasági minisztérium úgy döntött, nem tiltja többé a repcemag kivitelét az országból, de alaposan megnehezíti. Augusztus 31-től 2026. augusztus 31-ig a vám a kiviteli érték 30%-ára fog rúgni, de nem lehet kevesebb, mint 165 euró (65 ezer Ft) tonnánként. A napraforgómag kiviteli vámját 50%-os mértékre, de minimum 32 ezer rubelre (124 ezer Ft) emelte tonnánként, a szójabab eladását pedig 20%-os, de legalább 100 USD/tonna (35.400 Ft/t) vám terheli. A számokból jól látszik, hogy legkevésbé a szóját szeretné házon belül feldolgozni Oroszország, viszont a napraforgómaghoz nagyon ragaszkodik.

Tudni érdemes, hogy az EU a repcemagot elsősorban Ukrajnától vásárolja (az importált mennyiség 56%-a), míg feldolgozás melléktermékét, a repcedarát eddig főként Oroszországból rendelte (több mint 40%-ban). Idén július elsejétől az orosz/fehérorosz gabonákra 95 euró/tonnás (37 ezer Ft/t) vámot vetett ki az EU, míg az olajmagokat és feldolgozási termékeiket 50 százalékos vámmal sújtotta.

Ezzel lényegében mindkét fél deklarálta, hogy sem eladni, sem vásárolni nem fog a másiktól olajmagot és termékeiket. Kész növényolajat egyébként nagyon szívesen forgalmaz Oroszország, ezt nulla vámmal teszi, amivel újabban Indiában arat sikereket. Itt írtunk róla: Tarol az orosz napraforgóolaj.