fbpx

Monopólium és szabad adathasználat a meteorológiában

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 szeptember 29.

A repülésmeteorológia, a vészjelzések kiadása és a meteorológiai adatszolgáltatás terén is monopóliumot kapott az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az adatok viszont egy nyílt szerveren – gépi feldolgozásra alkalmas formában – mindenki számára ingyenesen hozzáférhetővé váltak.

 

öntözés
Indulhat az öntözés? (fotó: Horizont Média)

 

Monopólium a meteorológiában

A Meteorológiai Világszervezet ajánlásával összhangban a magyar kormány monopóliumot biztosít az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) számára a meteorológiai veszélyjelzés, riasztás kiadására – hangzott el egy sajtótájékoztatón, Budapesten. Sőt, az április óta módosított kormányrendelet azt is rögzíti, hogy 2022. január 1-jével Magyarország teljes légterében a polgári célú repülések számára szükséges repülésmeteorológiai szolgáltatásokat egyedüli, kijelölt léginavigációs szolgáltatóként az OMSZ végzi – most már beleértve a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér repülésmeteorológiai kiszolgálását is.

 

Kincset érő adat szabad felhasználásra

Nagy István agráminiszter a sajtótájékoztatón kiemelte: a szélsőséges időjárás okozta természeti katasztrófák megelőzéséhez, az élet- és a vagyonbiztonság megóvásához, a károk csökkentéséhez a pontos időjárás-előrejelzés nélkülözhetetlen. Az elmúlt években számos műszaki fejlesztés történt ezen a területen, ami még gyorsabbá, pontosabbá teszi az előrejelzéseket. Az egyre precízebb technológiák is egyre pontosabb adatokat igényelnek. Ezek komoly szerepet kapnak az öntözés, a vízkészlet-gazdálkodás területén, de a megfelelő növényállomány és agrotechnikai eljárások kiválasztásában, a mezőgazdasági munkák ütemezésében is.

Ezért a meteorológiai szolgálat a kormány támogatásával január elsejétől megvalósította az úgynevezett nyílt meteorológiai adatpolitikát. Ennek értelmében az odp.met.hu nyílt szerveren bárki számára szabadon, ingyenesen hozzáférhetőek a meteorológiai szolgálat megfigyelési, mérési adatai, előrejelzései. A meteorológiai adatok gépi feldolgozásra készen, a sokcélú felhasználást lehetővé tevő módon, interfészeken keresztül állnak rendelkezésre. Ezen adatok vételére, feldolgozására már a kombájnok, traktorok, gépek is alkalmasak, ami segíti a tudatos és szakszerű mezőgazdasági munkák végzését – hangsúlyozta az agrárminiszter.

 

Kapcsolódó írásaink:

Indul a többfokozatú aszály-előrejelzés

Aranybánya lehet: öntözési összefogás Kalocsa térségében