Bezárás

Új készítmény a szívókártevők ellen

Írta: - 2022 február 23. -Hirdetés
Monospel 24 EW

2021-ben egy új készítmény került fel a Syngenta növényvédő szer palettájára. A hatóanyag nem új, a Syngenta elődvállalata, a Sandoz fedezte fel több mint 30 éve a tau-fluvalinátot és most újra visszakerült a Syngenta ajánlatába.

Levéltetvek.
Új készítmény segíti a gazdákat a szívókártevők elleni harcban (Fotó: Syngenta)

Jól ellenáll az időjárás viszontagságainak és lassabban bomlik

A Monospel* 240 g/l tau-fluvalinátot tartalmaz vizes olajemulzió formulációban. A hatóanyag erősen kötődik a viaszréteghez, jól ellenáll az időjárás viszontagságainak és lassabban bomlik. Ezen tulajdonsága a szívókártevők elleni jobb hatékonyságot és hosszabb tartamhatást biztosít. A Monospel* engedélyezett kalászosok, napraforgó, őszi káposztarepce és mustár, olajretek szántóföldi kultúrákban 0,2 l/ha dózisban. Almában és szőlőben is felhasználható. Repcében egyre nagyobb problémát jelent a repcefénybogár elleni védekezés. A kártevőnek immár Magyarországon is jelen van a piretroid rezisztens változata. A repcefénybogár elleni védekezés beleeshet a virágzás kezdetébe, ami aggályos a rovarölő szerek alkalmazásánál. A Monospel* lehetőséget nyújt a repcebecő ormányos elleni védekezésre is a virágzás időszakában.

A Monospel*, mint I. típusú piretroid még nagymértékben hatékony a repce fénybogarak ellen, amelyek a II. típusú piretroidokkal szemben már ellenállóak.

Kártevők a növénykultúrában.
A Monospel lehetőséget nyújt a védekezésre akár a virágzás időszakában is (Fotó: Syngenta)

Méhekre nem jelölésköteles, virágzó kultúrákban nappal is használható

A Monospel* másik nagy előnye, hogy méhekre nem jelölésköteles, virágzó kultúrákban nappal is használható. Méhekre olyan mértékben kímélő hatású, hogy a hatóanyagot Varroa atkák ellen méhészetekben is használják.

Taglózó hatású tartamhatással rendelkező készítmény. További kiváló tulajdonsága a Monospel*-nek, hogy repcében, sárgabimbós állapotban/virágzás kezdetén kijuttatható fénybogarak ellen és kalászosban sem gond, ha a vetésfehérítő elleni védekezés az akácvirágzással egyidőben szükséges.

Egy szezonban 2 alkalommal használható.

*A Monospel 24 EW azonos a 02.5/2322/2/2007. MgSzHK számon engedélyezett Klartan 24 EW rovarölő permetezőszerrel.

További információért látogasson el weboldalunkra!

Hortváth András

Syngenta