fbpx

Kína korlátozni akarja a gabonák importját

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 augusztus 30.

Kína gazdaságának fejlődése fokozatosan lassul, ezért szinte minden ágazat kevesebb alapanyagból dolgozik, mint korábban. Emellett a gabonatermelésük egyre szebb számokat mutat, így már-már túlkínálattal küzdenek. Ezért döntöttek az árpa és a cirok importjának fékezéséről, ami az EU piacára is hatással lesz.

gabonasiló
Ha kevesebb árpa megy Kínába, akkor több marad „házon belül” (fotó: pixabay.com)

Sok gabona van a belpiacon

A kínai hatóságok arra szólították fel legnagyobb importőröket, hogy csökkentsék a gabonafélék, különösen az árpa és a cirok vásárlását, mivel a meglévő készletek és a vártnál alacsonyabb kereslet nyomást gyakorolnak a belföldi árakra. Emellett rekordtermésre van kilátás. Egyszóval a belföldi piacon a túlkínálat jelei látszanak, ami megnehezíti a helyi gazdálkodók jövedelmének stabilizálását.

A hazai kukorica, cirok és árpa ára már a hároméves mélypont közelében volt, a déli kikötők kukoricakészletei pedig kétéves csúcsot értek el. Mégis 2024 első hét hónapjában a cirok behozatala csaknem megduplázódott a tavalyi évhez képest, elérte az 5,21 millió tonnát. A szemestermény forrása több mint 80%-ban az USA volt. Az árpaimport ezalatt 67%-kal nőtt. Ennek nagy része Ausztráliából érkezett, miután Kína feloldotta az országgal szembeni importkorlátozásokat.

Az EU gabonaáraira is hat

Kína a világ legnagyobb árpa- és cirokimportőre. Ezekkel a gabonákkal részben a kukoricát helyettesítik a takarmánygyártásban, illetve az árpa egy részét a sörgyártás igényli. Míg a búza és a kukorica behozatalát éves vámkontingensekkel szabályozza a kormány, addig az árpára és a cirokra nincs hivatalos kvóta. Ezek beáramlását első lépésben az import ellenőrzésének szigorításával (adminisztratív eszközökkel és politikai nyomással) igyekeznek fékezni. Olyan hangokat is hallani, hogy csökkenteni kellene a kukorica importkvótáját, miután megnőtt a helyi termelés.

A gabonabehozatal fékezése hátrányosan érinti a nagy exportőröket, leginkább az Egyesült Államokat és Ausztráliát. Tavaly Kína legnagyobb árpaellátója Franciaország volt 3,7 millió tonnával, őt Kanada, Argentína és Ausztrália követte. A bejelentett intézkedések nem vonatkoznak a már leszerződött árpa- és ciroktételekre, amelyek október-novemberben kerülnek az ázsiai országba, a további üzletet viszont megnehezítik, amit az EU is érezni fog. Az európai közösségből minden szezonban 5-6 millió tonna árpa áramlik ki a globális piacra. Ez a mennyiség idén is keresni fogja a helyét, lefelé szorítva a helyi árakat.