fbpx

Módosított engedélyek: megemelték a pocokirtók hektárdózisát

Írta: Szerkesztőség - 2023 november 06.

Súlyos a pocokhelyzet. 10 kg/ha-ról 12 kg/ha-ra emelték a rágcsálóirtók hektárdózisát. A Pocok Tox MAX és a Rodent Stop szükséghelyzeti engedélyeit október 30-i hatállyal módosította a hatóság.

pocok
Súlyos pocokinvázió van (fotó: Horizont Média)

Az ország több térségét érintő súlyos károsítóhelyzetre tekintettel módosította a Pocok Tox MAX és a Rodent Stop rágcsálóirtók felhasználási engedélyét – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

20 lakott járat felett

A készítmények alapengedélyei eddig a szántóföldi és kertészeti kultúrákban, gyep területeken, továbbá ruderáliákon 6–10 g/járat dózisban, maximum 10 kg/ha mennyiségben tették lehetővé a járatkezelést. Mostanra kiderült, nem elég a magasabb dózist alkalmazni. A módosított engedély a súlyosan fertőzött területeken 6 g/járat dózisban és maximum 12 kg/ha mennyiségben biztosítja mindkét szer használatát. A magasabb dózis azokon a területeken alkalmazható, ahol a mezei pocok járataiból 100 négyzetméterenként 20 lakott járat, vagy ennél több található.

Így kell eljárni

A táblán a lakott járatok számát előzetesen fel kell mérni, majd a lakott járatok számát, valamint a terület és a tervezett kezelés információit rögzíteni a megfelelő adatlapon. A növényorvos által kitöltött adatlapot a területileg illetékes vármegyei kormányhivatal hagyja jóvá, mely egyúttal előfeltétele a készítmények vásárlásának. A kezelések kizárólag az illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szerv által jóváhagyott területeken hajthatók végre, növényorvos felügyelete mellett. A készítmények továbbra is kizárólag járatokba helyezhetők!