fbpx

Nagyot ugrik az alma termelői ára az elemzők szerint

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 augusztus 22.

A magyar almaárak is emelkedni kezdtek, miután úgy Európai szinten, mint az országon belül kisebb lett a termés a vártnál. A léalma mennyisége az étkezésinél is nagyobb mértékben csökkent, komoly drágulás mégis inkább az utóbbi esetében várható.

Gála alma
A Gála alma mennyisége alig csökkent, az ára viszont nagyon szépen alakul (forrás: pixabay.com)

Csak 2022-ben volt rosszabb

Az idei magyarországi almatermés az előrejelzések szerint jelentősen elmarad a megszokottól, 330 ezer tonna körüli mennyiség várható a tavalyi 472 ezer tonna után. Ez az elmúlt tíz év második leggyengébb termése lenne (2022: 280 ezer tonna). Szakági elemzők szerint az idei kisebb termés több tényezőre vezethető vissza. Egyrészt a tavalyi nagy mennyiség megterhelte a fákat, ami befolyásolta az idei virágzást és a hozamokat. Másrészt sokkal kedvezőtlenebb volt az időjárás: hideg, szárazság, hősokk és jégeső is érte az ültetvényeket.

Léalmából lesz nagyobb a hiány

A viszontagságok ellenére az étkezési alma mennyisége csak kissé marad el a tavalyi szinttől, 90–100 ezer tonna lehet a piacra kerülő mennyiség. A termés kétharmadát kitevő léalma kínálata viszont jóval kisebb lesz a múlt évinél. Magyarország feldolgozó kapacitása megközelítőleg 400 ezer tonna, amit a hazai terméssel csak 60%-ban lehet kihasználni. A hiánynak elvileg meg kell jelennie az átvételi árakban is. A lengyel termelőktől viszont máris azt hallani, hogy az ipar nem akarja elismerni a mennyiségi csökkenést.

Az étkezési almát jól megfizetik

Nemzetközi viszonylatban is almahiány tapasztalható. (Lásd: 7 éves mélyponton az európai almatermés.) Lengyelországban a tavaszi fagyok leginkább a Jonagored és a Jonagold fajtákat érintették, míg a Gálát többnyire nem. A Gála szedése szeptember második felében kezdődik. Az ára éves összevetésben várhatóan 15–20%-kal lesz magasabb, ami az európai termés általános csökkenésével magyarázható.

lengyel almatermés
Forrás: FruitVeB

A magyar áru iránt különösen Lengyelországból, Ausztriából és Csehországból tapasztalható érdeklődés. Ezért a várakozások szerint az étkezési alma termelői ára 25–35%-kal, a nagykereskedelmi ára 15-25%-kal, a fogyasztói ára pedig 10–15%-kal emelkedik ebben a szezonban.

alma ára
Forrás: KSH