fbpx

Kevesebb a brazil szója és kukorica, nem is kevéssel

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 augusztus 18.

Az időjárási anomáliák a brazil termelést is próbára tették idén, plusz a termelők is úgy döntöttek, lényegesen kevesebb kukoricát vetnek. A tényleges betakarítási számok rosszabbak lettek, mint amit az amerikai elemzők vártak.

 kukoricacsövek
A brazilok kukoricavetési kedve is csökkent (fotó: Horizont Média)

Szójatermés: -5%

A Conab szakértői szerint ebben a szezonban 21 millió tonnával kevesebb árunövényt tudnak betakarítani a gazdaságok Brazíliában a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt. Szójából mintegy 147 millió tonna kerülhetett a raktárakba, ami nagyjából 5%-kal kevesebb a tavalyinál. A termésből bő 92 millió tonna bab jut exportra a brazil elemzők szerint, míg az USDA szakértői 105 millió tonna szója eladásával kalkuláltak. (Lásd még: Brazília már eladta a szója javát.) A jövő évi termést a brazilok már 169 millió tonnára várják.

Kukoricatermés: -15%

A másodvetésű kukoricát a terület 90%-án már betakarították, a termést 90 millió tonnára becsülik. Az idei szezon terméseredményei nagy szórást mutatnak a vetés időpontjától és az alkalmazott technológiától függően. Az ideális időpontban, azaz januártól február közepéig elvetett növények termése meghaladta az előző szezonét, kivétel Paraná, São Paulo és Mato Grosso do Sul államokat, ahol a március és az április száraz, meleg időjárást hozott, magas kártevőnyomással.

A kukorica jövedelmezősége Brazíliában is csökken, ezért mind a fővetésű, mind a másodvetésű területek aránya zsugorodott ebben a szezonban, összesen 12%-kal. Emellett a hozamok is gyengébbek lettek a tavalyinál. A végeredmény már egészen jól kalkulálható, 115,65 millió tonnára teszik a brazilok, ami 15%-os elmaradás az előző szezonhoz képest. Az USDA eredetileg 122 millió tonnás termést várt Brazíliától, amit 50 millió tonnás export követhetett volna. (Lásd még: Visszaesik a brazil kukoricatermelés és -export.)