fbpx

Ukrajna fékezhetetlenül növeli kukorica- és napraforgótermelését

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 szeptember 15.

Az aszály hatással volt Ukrajnára is, de ennek hatása eltörpül a sztárkultúrákban bekövetkezett területnövekedés hatása mellett. 10 éve még másfél millió hektárnyi szabad ugar várta az országban a hasznosítást, ez mára mintegy 190 ezer hektárra csökkent. Van remény tehát arra, hogy ez a fékezhetetlennek tűnő növekedés egyszer csak megáll. Akkor azonban a csernozjom talajok és a technológia-fejlesztés együttes hatása fogja tovább emelni az ukrán termelést. Ne feledjük: 32,8 millió hektárnyi művelt terület szolgálja az itteni gazdákat. 

 

 

Kukorica: 7%-kal több

A tavalyi 7,2 tonnás átlaghozam után idén csak 6,7 tonnára van kilátás Ukrajnában a MARS legfrissebb becslése szerint. Az ukrán csernozjom talajokon a növények normál esetben kevésbé érzékenyek a hosszú esőhiányra, viszont télen itt sem volt tartós hótakaró, így ezek a kiváló talajok sem tudtak elegendő mennyiségű vizet magukba zárni. Az aszályt a kukorica nehezebben viselte, mint a napraforgó. Az USDA becslése szerint Ukrajna kukoricatermése idén mégis 38,5 millió tonna lehet, ami 7%-kal több a tavalyinál. Ennek oka, hogy míg az átlaghozam 1 százalékkal kevesebb, a betakarított terület 8 százalékkal több idén, eléri az 5,4 millió hektárt. (A kukorica hazai árán egyelőre nem látjuk a kínálatbővülés jeleit.)

 

Napraforgó: 3%-kal több

A napraforgóval bevetett terület is megnőtt Ukrajnában, ugyanakkor az átlagtermésben kismértékű csökkenésre van kilátás az európai elemzők szerint. A tavalyi 2,5 t/ha-hoz képest idén 2,4 t/ha-ra lehet számítani. Az USDA júliusban úgy számolt, hogy az idei termés 17 millió tonnás rekordot hoz Ukrajnában, 3 százalékkal haladja meg a tavalyit. A becsült hozam szerintük a múlt évivel azonos lehet, az össztermés a 3 százalékos területnövekedés miatt emelkedik (6,6 millió hektár). A betakarítás jó ütemben halad, így ismét bőséges kínálat várható az ukrán napraforgó-olajból. Az USDA számításai szerint 6,5 millió tonnányi olajat helyezhet el az ország a külpiacokon.

Szója: egyre csökkenő terület

A szójababbal bevetett terület tovább csökkent, már nem éri el a másfél millió hektárt, holott 5 éve még bő 2 millió hektár volt. Az átlagtermésben ugyan nincs csökkenés (2,3 t/ha), de az össztermés a területcsökkenés mértékével arányosan szűkül. Az országban eleve kevés a rendelkezésre álló árualap, így egyre kevesebb babot képes exportálni Európába. A helyzet májusban olyan rossz volt, hogy hosszú évek óta először 20 ezer tonna brazil szójabab importjára szorult az ország. Az USDA legfrissebb becslése szerint idén Ukrajna már csak 2,15 millió tonna szójababot képes exportra bocsátani.