fbpx

Jó időt jósolnak a burgonyaszezon végére, esnek az árak

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 augusztus 08.

Tavaly ősszel csapadékos volt az időjárás az európai burgonyatermesztés meghatározó országaiban, ezért minőségi és ellátási problémák jelentkeztek, ami megemelte az árakat. Ez idén nem fog megismétlődni – állítják a bennfentesek.

burgonya
Idén normális piacmenetre számítanak az ágazati szakemberek (forrás: argenpapa.com.ar)

A belga ipari burgonya felvásárlási ára egy hónap alatt 60%-kal csökkent, már átlépte a 250 euró/tonnát, és a kínálat folyamatos bővülésével további mérséklődés várható. Az őszi felszedéshez közeledve ez a normális szezonális trend.

Tavaly az esős időjárás megakasztotta a nyugat-európai betakarítást, így nemhogy csökkentettek, hanem nőttek az árak az ősz folyamán. (Lásd: Karácsonyra a tűréshatárig érhet a burgonya és a hagyma ára.) Idén sem a legjobbak az időjárási feltételek, de júliustól javulás állt be.

Az EU Bizottság úgy látja, hogy az ötéves átlagtól 1%-kal marad el az idei, uniós átlaghozam (35 t/ha). A kései burgonyák jobb időjárási körülmények között fejlődhetnek, mint korai társaik, és a betakarítás idejére is száraz viszonyokat prognosztizálnak az agrometeorológusok. Ez jó előjel a burgonya tárolhatósága és a folyamatos ellátás szempontjából.