Bezárás

Fennakadások jönnek a mezőgép piacon?

Írta: Szerkesztőség - 2021 november 18.

Május után ismét arra hívja fel a magyar gazdák figyelmét a MEGFOSZ, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult logisztikai, áruellátási problémák a mezőgépek forgalmát is érintik már…

mezőgazdasági munka
Mély talajban lassan haladó munkagép egy Baranya megyei táblán. Fél-egy évet is várni kell, míg az új ideér…  (Illusztráció Horizont Média/archív; Kohout Zoltán)

Alkatrész: +4-6 hónap is lehet

A többi iparággal összehasonlítva a mezőgazdaságban volt eddig a legcsekélyebb akadályoztatás a koronavírus miatt világszerte kialakult áru- és alkatrész-ellátási, logisztikai zavar. Most már azonban erre a területre is nagyon nagy hatással van, amely befolyásolhatja a piac további működését és változásokat is hozhat a fogyasztók számára – figyelmeztet közleményében a MEGFOSZ. A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége egy belső felmérést végzett a gépforgalmazó tagok között és az eredmény egyértelműen kimutatja, hogy a korábbi évekhez képest sokkal nehezebb a külföldről érkező alkatrészek beszerzése. A beszerzési idő lényegesen, akár 4-6 hónapra is elhúzódhat és több alkatrész gyártási ideje is sokkal hosszabb. Az alkatrész-ellátottság a szervizelési munkánknál általánosan nem okoz még nagy gondot, hiszen a cégek figyelnek arra, hogy a raktárjaikban minden szükséges eszközt időben beszerezzenek, de hirtelen új igény esetén a várakozási idő meghosszabbodhat.

mezőgép

Új gépek: egy évet is késhet

Sajnos az új gépek beszerzésének a várakozási ideje is átlagosan 5 hónapra nőt, amely akár 12 hónapig is elhúzódhat, de szerencsére egyik típusú mezőgazdasági gépből sincs hiány.  A mezőgazdasági cégek mindent megtesznek annak érdekében, hogy a fogyasztók ezekből a nehézségekből szinte semmit ne vegyenek észre, és minél hamarabb kiküszöböljék, elhárítsák a problémákat. Raktáraikban a készletek rendelkezésre állnak, és továbbra is törekszenek arra, hogy a partnereiket zökkenőmentesen ki tudják szolgálni.