fbpx

Őrült tempó az aszályban: az orosz búza felét már learatták

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 július 25.

Őrült tempót diktál a forró és aszályos időjárás az orosz mezőgazdaságban. Mostanáig háromszor nagyobb területen végeztek a búza aratásával, mint tavaly. Ez nem jó hír a termést illetően. Korán kellett behordani a kényszerérett kalászosokat.

búzaaratás
Szűk 3,6 tonna búza termett egy hektáron (fotó: Reuters)

Szó szerint megtizedelte a termést az aszály

Július 19-ig 13,7 millió hektáron fejezték be az orosz kombájnok a kalászosok és hüvelyesek cséplését, szemben az egy évvel korábbi 5,5 millió hektárral. Az őrült tempó az aszályos időjárásnak és az idő előtti érésnek köszönhető. Az átlaghozamok ennek megfelelően rosszabbak a tavalyinál. A két és félszer nagyobb területről csak 2,2-szer több termést tudtak behordani a raktárakba, összesen 46,8 millió tonna terményt – jelenti az Interfax a helyi szakminisztérium adataira hivatkozva.

A legutolsó oroszországi becslés szerint az idei össztermés 132 millió tonna termény lesz, szemben az előző évi 144,9 millió tonnával (-9%).

Az árpa bírta rosszabbul

A tavalyihoz képest július 19-ig háromszor nagyobb területen (11,4 millió ha) fejeződött be a búza vágása. Nagyon korán és kisebb átlaghozammal tudták behordani a szemeket idén. Míg tavaly 3,9 t/ha volt a búza termésátlaga, idén 3,57 t/ha (-8,5%). Mivel nagy területen végeztek, már 40,7 millió tonnányi kenyérgabona pihen a raktárakban. A végső eredményt 80 millió tonnára várják az elemzők.

Az árpát is egymillió hektárral nagyobb területről aratták le július 19-ig, 4,3 millió hektárról. Ezt is 12%-kal kisebb átlaghozammal szállították fedél alá (3,32 t/ha vs, 3,78 t/ha).