fbpx

Még rosszabb a termés, exportkorlátozás jöhet gabonából

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 30.

Még mindig lefelé módosítják a termésbecsléseket, miután az időjárás továbbra sem kíméli a nagy gabona-termőterületeket.

Akár 20 millió tonnánál is nagyobb lehet a várakozásokhoz képes alacsonyabb gabonatermés Oroszországban – írja az Agrárágazat. Míg tavaly 145 millió tonnás hozott a betakarítás, addig idén – folyamatos mennyiség-leértékelések mellett – 127-125 millióra csökkenhet a learatott gabona. A rossz időjárás miatt már február-márciusban sem vártak többet 125 milliónál, és még mindig nincs vége: a következő hetekben a fő gabona-termőterületek régióiban 30 fok feletti, száraz, forró időjárást prognosztizálnak.

kombájn

A bő 80 millió tonnás búzatermés 13, a mintegy 19 tonnás árpa és 15 millió tonnás kukoricatermés 12-12%-kal lesz kevesebb, mint tavaly. A SovEcon orosz elemzőcég szerint mindez azzal a másodlagos negatív következménnyel jár, hogy a három említett főnövény vetésterülete tovább csökken: a 3%-os csökkenés miatt 46,5 millió hektár alá esik a gabona-vetésterület. A legnagyobb visszaesést várhatóan az árpa szenvedi majd el félmillió hektár elvesztésével.

Az elemzők szerint akárcsak 2022-ben, a termelés visszaesése jelentősen növeli annak az esélyét, hogy további exportkorlátozásokra kényszerül az orosz agrár-közigazgatás.