fbpx

Augusztusban indul a „kis” feldolgozó üzemi pályázat

Írta: Szerkesztőség - 2024 július 18.

Már írtunk róla, hogy augusztustól a kisebb, szeptembertől pedig a nagyobb feldolgozóüzemi pályázatok nyerhetnek támogatást. A kiírás célja a feldolgozás fejlesztése építéssel és technológiavásárlással, illetve energetikai korszerűsítéssel. Élelmiszer-feldolgozók, borászatok és a takarmánygyártók pályázhatnak. A „kis” kiírás részleteit foglaltuk össze.

lekvárüzem
Lekvárüzem a pomázi Breier Farmon (forrás: breierfarm.hu)

A két célterület

Az 1. célterület az élelmiszer-feldolgozók, a borászatok és a takarmány-előállítók építési-technológiai fejlesztéseit támogatja. Összesen 45 milliárd forint támogatási forrást lehet fordítani ezekre.

Ennek keretében támogatott a tevékenységhez kapcsolódó új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek kialakítása; a minőség és biztonság szavatolásához kapcsolódó eszközök beszerzése, technológiai rendszerek kialakítása; az üzemen belüli anyagmozgatáshoz és/vagy raktározáshoz és/vagy csomagoláshoz szükséges új eszközök beszerzése; áruszállító járművek vásárlása (teherautók és furgonok); valamint az építési és bővítési munkálatok.

A támogatási kérelemmel érintett tevékenységhez kapcsolódóan olyan, energetikai hatékonyságnövelést nem célzó korszerűsítések, felújítások is támogathatók, mint pl. az üzemek műgyantázása, a víz- és szennyvízkezelés fejlesztése vagy a borászati tartályok bevonatolása.

A 2. célterület kifejezetten az energiafelhasználás csökkentését és/vagy megújuló energiaforrás bevonását támogatja a termelésbe. Összesen 5 milliárd forint támogatási forrást különítettek el rá.

Az épület és a technológia együttes korszerűsítését célzó, komplex fejlesztés esetén a teljes művelet vonatkozásában 10% energiafogyasztás-csökkenés az elvárás. A megújuló energiaforrást hasznosító berendezés(ek) éves termelési kapacitása nem haladja meg az adott fogyasztási éves tervezett villamosenergia-, illetve hőenergia-fogyasztását.

Biogáz technológia alkalmazása esetén a felhasznált gabonafélék, valamint a keményítő- és cukortartalmú növények aránya nem érheti el a betáplált inputanyagok mennyiségének felét. Elvárás a talajjavításra alkalmas minőségű fermentum (biogáztrágya) előállítása és felhasználása, és a technológiai önfogyasztás felett keletkezett hő legalább negyedének saját üzemen belüli hasznosítása.

Forrás és megvalósítás

A projektekre legfeljebb 200 millió forint támogatás igényelhető. A támogatás maximális mértéke alapesetben az 1. célterületen az elszámolható költségek fele, a 2. célterületen az energiahatékonyság javítása esetében szintén a fele, míg a megújuló energia hasznosítását 70%-os költségtérítéssel támogatják. A támogatási intenzitást befolyásolják a regionális szempontok, a beruházó mérete, a beruházás nagysága, az energia-felhasználás drasztikus javulása, az ökogazdálkodás és a kollektív beruházás ténye.

A pályázat benyújtására 2024. augusztus 13. és 2025. április 7. között van lehetőség négy szakaszban. Előlegként a támogatási összeg 25%-át, legfeljebb 50 millió forintot lehet felvenni. A megvalósításra 24 hónap áll rendelkezésre.

További részletek itt.