fbpx

Nem kötjük bőrbe a kukoricát

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 június 29.

Kukoricán és takarmányon csak a magyar külkereskedelem hízik, a sertéságazat nem. Az etetéshez szükséges alapanyagok leginkább exportcikként értékesek a hazai gazdaság számára.

kukorica
Ebből jön a valuta (fotó: Horizont Média)

Elkészült az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb agrár-külkereskedelmi jelentése. Eszerint az agrár-külkereskedelem aktívuma 2022 első negyedévében 982 millió euró volt, 9,4 millió euróval több, mint tavaly ilyenkor. Néhány ágazatunk azonban végrévényesen vesztésre áll a nemzetközi piaci versenyben.

Takarmányból jön a nagy bevétel

Egyértelműen negatívumot termel a sertéságazatunk, sem élő állatból, sem húsból nem tudunk tartósan pozitív kereskedelmi egyenleget produkálni. Annál sikeresebb viszont a baromfiágazat, amelyik stabilan termeli a plusz bevételeket a nemzetgazdaságnak. Az utóbbi években egyre többet hoz a konyhára a friss tej exportja is. Kár, hogy a feldolgozott tejtermékek terén gyengélkedik a hazai élelmiszergyártás. Takarmánygyártásunk ellenben magabiztos, emelkedő pályán van.

állati termék export
állati termék export
A baromfihús és a takarmány fontos exportcikkünk (forrás: AKI)

Kukorica és napraforgóolaj a nyerő

Ami a növénytermesztést illeti, burgonyából és hagymából a behozott termékek értéke többszörösen felülmúlja a kivitelét. Nagyot menetelt viszont az eddig is jól teljesítő napraforgóolaj-export, köszönhetően a növényi olajok elképesztő mértékű drágulásának. Kukoricával is nagy bizniszt lehetett volna csinálni, csakhogy kevés termett belőle, és nagyon nehezen váltak meg tőle a gazdák. A korábbi adatok azt mutatják, hogy jobb évjáratokban a kukorica két-háromszor több bevételt hoz a magyar kasszába, mint a búza.

 növényi termékek exportja
 növényi termékek exportja
Sikeres növényi alapú exporttermékeink (forrás: AKI)

A további adatok itt érhetők el.

Összeállította: Gönczi Krisztina