A hollandok szerint az idei nyár meglepetésszerűen jó keresletet hozott a gomba iránt. A termelés egyre profibb, a marketing pedig a grillrácsokra is ráterelheti ezt a húspótló „zöldséget”.
Jót tett a hosszú tavasz
„Idén nyáron jobb üzlet a gomba, mint máskor. Nem tudom, azért-e, mert Lengyelország kicsit felhúzta az árait, vagy a többi gyümölcs és zöldség kínálata lett kisebb az időjárási szélsőségek miatt, de ez a nyár nagyon eltér a többitől – mondja Mark Joosten, egy holland cég, a VN Trading munkatársa. A vállalat hetente körülbelül 110 tonna csiperkét, 40 tonna gesztenyegombát (óriás tőkegombát) és körülbelül 2 tonna laskagombát termel.
Nyaranta általában gyengébb a gombafogyasztás, üdülni engedik a munkaerőt is, ezért jellemzően kisebb a gombafelhozatal is. Ez jót tesz az áraknak. A termelésben érezhetően erősödik az üzemi koncentráció és az automatizálás. Az öregebbek kilépésével a kisüzemeket már nem viszik tovább az utódok, és a közepes méretű gazdaságok is az integrációs kapcsolataikat erősítik, hogy kisebb feldolgozási és marketingköltséggel oldhassák meg a működést.
Fényes jövőt látnak
Bár az utóbbi években a gomba húspótlóként terjedt el, Mark szerint a vásárlók még nem igazán tekintik grillterméknek. Nyugat-Európában azonban csak most jött el a kerti sütögetés időszaka, mivel a tavasz hosszú, hűvös és csapadékos volt. Így eddig szinte minden gomba jól fogyott. Grillkellékként a jelenleginél is jobb pozícióba kerülhetne ez a „zöldség” a holland szakember szerint.
„Mi alapvetően a holland, német, francia és angol piacra szállítunk. A csomagolást illetően maradtunk a műanyagtálcáknál” – mondja a kereskedő. Optimistán szemléli a piaci lehetőségeket, és arról számol be, hogy a cégük másfél éven belül egy újabb gombaházat állít termelésbe.
A magyar árak makacsul emelkednek
Hazánkban 2020 júliusa óta csaknem megduplázódott a gomba ára a KSH szerint, kilónként ezer forintról 1800 forintra nőtt. Az emelkedés szezontól függetlenül folyamatos.
Kapcsolódó cikkeink: