fbpx

Itt a digitális eszköz az ökogazdaságok értékelésére

Írta: Czékus Mihály - 2024 január 15.

A CAPTIVATE projekt keretében, a gazdaságok értékelésére kifejlesztett digitális eszközt mutatott be a múlt év végén az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi). Közel 50 gazdálkodó és tanácsadó vett részt ezen a bemutatón, amelyen a fókuszban az EAD szoftver használata állt.

öko_farm
A környezetbarát vagy fenntartható mezőgazdaság alapvető fontosságú az emberi egészség, az élelmiszer-biztonság, a környezetvédelem szempontjából

A környezetbarát mezőgazdaság a gazdálkodás és a mezőgazdasági gyakorlat olyan megközelítése, amelynek célja a negatív környezeti hatások minimalizálása, miközben elősegíti a hosszú távú fenntarthatóságot és a gazdálkodók, közösségek és fogyasztók jólétét. A környezetbarát vagy fenntartható mezőgazdaság alapvető fontosságú az emberi egészség, az élelmiszer-biztonság, a környezetvédelem, a hosszú távú élelmezésbiztonság, a talaj egészségének védelme, a gazdálkodók gazdasági stabilitása, a vízkészletek megőrzése, a biológiai sokféleség védelme és az éghajlatváltozás révén. Ahhoz, hogy sikeresen megvalósítsuk a fenntartható és környezetbarát mezőgazdasági gyakorlatot, a képzésre, a környezetbarát gazdálkodás népszerűsítésére kell összpontosítani, befektetéseket kell eszközölni a kutatásba és fejlesztésbe, támogatni kell a zöld technológiákat és tudományos támogatást kell nyújtani a gazdálkodóknak a mezőgazdasági termelékenység és jövedelem növelése érdekében.

Az ökofarm-értékelési és döntéshozatali eszköz (EAD) egy digitális önértékelési megközelítés a gazdálkodók és tanácsadók számára. A szoftver segítséget nyújt az ökológiai fenntarthatóság gazdaságszintű értékeléséhez, amely fenntarthatósági mutatókból áll, és olyan információkat próbál nyújtani a jelenlegi állapotról, amelyek segíthetik a gazdálkodók döntéshozatali folyamatát.

Cikkünk a témában: Az ökológiai gazdálkodás és a klímaválság